IFC, in parteneriat cu EBA Moldova lansează o inițiativă nouă pentru a ajuta producătorii de produse alimentare din Moldova

Corporația Financiară Internațională (IFC), membru al Grupului Băncii Mondiale, in parteneriat cu EBA Moldova lansează o inițiativă nouă pentru a ajuta producătorii de produse alimentare din Moldova să-și consolideze practicile de gestionare a siguranței alimentare, să dezvolte industria de prelucrare a produselor alimentare din țară și să deschidă uși spre noi piețe de export.

Joi 27 martie EBA Moldova cu suportul acordat de IFC a convocat la Chișinău peste 50 companii, reprezentanti ai institutiilor de stat, experți din industrie, producători de produse alimentare și comercianți într-un atelier de lucru, primul eveniment educațional din țară privind sistemele moderne de gestionare a siguranței alimentare. Atelierul de lucru a subliniat importanța bunelor reglementări privind siguranța alimentară, a prezentat tendințele actuale și în apariție privind siguranța alimentară și a discutat problema certificării de către părți terțe pentru producători.

„Agricultura este un sector esențial pentru economia Moldovei. Prelucrarea produselor alimentare reprezintă circa două treimi din exporturile noastre," a declarat Sergiu Ghețiu, Vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. „Dorim să sporim exporturile și să deschidem piețe noi pentru producătorii noștri. Sperăm că vom învăța cu ajutorul IFC din experiențele vecinilor noștri locali și ale colegilor din întreaga lume."

Moldova aspiră la deschiderea sectorului său agroindustrial față de piețele Uniunii Europene. Pe parcursul ultimei perioade de timp EBA Moldova impreuna cu IFC au organizat citeva evenimente de mediatizare si informare a sectorului privat pe marginea DCFTA si a rigorilor cu care companiile trebuie sa se conformeze accesind piata comunitara. EBA de asemenea a lansat citeva comitete sectoriale asa ca Comitetul pe fiscalitate, Comitetul pe agricultura, Comitetul pe energie care au menirea sa identifice problemele cu care se confrunta agentii economici si sa identifice solutii de imbunatatire a situatiei in domeniul respectiv. De asemenea IFC ajută companiile client să implementeze HACCP, un sistem de gestionare a siguranței alimentare recunoscut internațional și lucrează cu guvernele și experții din industrie la consolidarea capacității locale prin intermediul programelor de instruire și al atelierelor de lucru.