16 decembrie 2013, Chișinău - Impactul Acordului de Comerț Liber, Aprofundat și Comprehensiv RM-UE (DCFTA) asupra mediului de afaceri din Republica Moldova a fost subiectul care a întrunit într-o conferință reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, misiunilor diplomatice, asociațiilor profesionale, peste 120 oameni de afaceri, jurnaliști. Evenimentul, desfășurat recent, a fost organizat de Asociația Businessului European în colaborare cu Ministerul Economiei și Corporația Internațională de Finanțare (IFC), având genericul "Acordul de comerț liber aprofundat și comprehensiv - ultimele evoluții". Alături de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, la conferință a mai participat negociatorul șef din partea Comisiei Europene, Luc Devigne, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, Ingrid Tersman Ambasadoarea Regatului Suediei în RM ș.a.
La deschiderea evenimentului, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a salutat desfășurarea unui eveniment dedicat Acordului și impactului acestuia asupra mediului de afaceri. Reiterând că sectorul privat este motorul dezvoltării economice, Valeriu Lazăr a spus că procesul de integrare europeană este un proces transformațional pentru RM, ce vizează fiecare operator economic.
"Modelul economic europenean va permite să ne realizăm potențialul de dezvoltare prin valorificarea tuturor oportunităților ce ne oferă piața europeană, care reclamă cele mai înalte standarde de calitate și nivel de responsabilizare socială. Prin implementarea acestora, ne vom spori competitivitatea. Iar dacă vom fi competitivi pe piața UE, vom avea un spor de competitivitate și pe alte piețe", a spus ministrul Economiei.
Referindu-se la provocările generate de implementarea Acordului, Valeriu Lazăr a invocat acțiunile Foii de parcurs privind completitivitatea, document elaborat de Ministerul Economiei pentru soluționarea acestora. În context, domnia sa a spus că acest document țintește fiecare sector al economiei, urmărind să maximizeze efectul pozitiv al Acordului și să minimizeze impactul negativ.
La rândul său, negociatorul șef din partea Comisiei Europene, Luc Devigne, prezent la eveniment, a reiterat avantajele comparative ale ZLSAC în raport cu regimul comercial preferințial. Oficialul, de asemenea, a menționat că sectorul agricol trebuie mai întâi să-și alinieze standardele naționale la cele UE. În acest sens, Moldova a beneficiat de suma de 41 mln Euro în perioada 2011-2013, direcționată pentru implementarea ZLSAC, sectorul agricol reprezintând focusul principal. "Investițiile necesare în contextul implementării ZLSAC nu reprezintă doar niște costuri, ci un beneficiu pe termen lung. Ca impact al implementării Moldova va avea doar de câștigat cât privește transferul tehnologic, modernizarea și apgradarea producerii, produse de calitate la un preț mai mic importate din UE, reducerea taxelor vamale la import, un suport din partea UE la implementarea acordului etc", a spus Luc Devigne.
De asemenea, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE la Chișinău precum și ES Ingrid Tersman Ambasadoarea Regatului Suediei în RM, au susținut eforturile Guvernului RM în implementarea reformelor necesare, precum și au reiterat necesitatea reformării justiției și reducerii corupției, ceea ce va duce la o stabilire a unei platforme durabile penru dezvoltarea țării în ansamblu.