Impactul economic al crizei din zona Euro resimțit în mare pare prin exporturi mai joase și remitențe scăzute

Așa cum evenimentele din Cipru au readus criza din zona Euro pe primele pagini ale ziarelor, există o nesiguranță atât printre decidenții de politici din Moldova, cât și printre mediul de afaceri, despre modul în care criza a afectat și va continua să afecteze economia Republicii Moldova. Pentru a informa dezbaterile, German Economic Team (GET) Moldova a realizat o cercetare asupra „Impactului economic al crizei din zona Euro asupra Moldovei”.

Economiștii germani au determinat că impactul este substanțial. Cererea scăzută pentru exporturile moldovenești și mai puțini bani trimiși de moldovenii angajați în zona Euro, în deosebi, au slăbit creșterea economică din Republica Moldova. Mai mult decât atât, investitorii europeni sunt mai reticenți să investească în Moldova.

Cu toate acestea, nesiguranța și pierderea încrederii semnifică faptul că mediul de afaceri ar putea supraestima efectele crizei. Astfel, GET Moldova și EBA vor realiza o prezentare comună în data de 24 aprilie, la 16:30 pentru a aduce la cunoștință cauzele, impactul și perspectiva crizei din zona Euro.

Dr. Ricardo Giucci, Liderul German Economic Team Moldova, comentează:

„Creșterea economică din zona Euro va fi moderată pe termen scurt, ceea ce înseamnă că exporturile și remitențele își vor reveni doar în termen mediu. Decidenții de politici ar trebui să acorde o atenție deosebită evenimentelor curente și să se gândească la potențiale răspunsuri de politici. German Economic Team este gata să susțină această sarcină.”

George Teodorescu, „Vernon David” Managing Attorney, Fondator EBA, adaugă:

„Deși nimeni nu poate schimba efectele economice ale crizei Euro, companiile care înțeleg despre modul în care criza din zona Euro ar putea să îi afecteze vor fi mai capabili să atenueze impactul curent asupra propriilor afaceri, și voi fi pregătiți să profite din plin de ricoșeu, atunci când situația se va îmbunătăți. Astfel, suntem încântați să facilităm aceste evenimente și anticipăm că ele vor ajuta comunitatea de investitori să facă decizii de afaceri mai bune.”

Despre German Economic Team Moldova (GET)

German Economic Team Moldova (GET Moldova) consultă Guvernul Republicii Moldova și alte autorități de stat, cum ar fi Banca Națională a Moldovei, privind o serie vastă de probleme de politici economice. Munca noastră analitică este prezentată și discutată în cadrul întâlnirilor în mod regulat cu decidenți de politici de rang înalt. GET Moldova este finanțată de Ministerul Federal German al Economiei și Tehnologiei în cadrul programului TRANSFORM și succesorul său. Toate publicațiile noastre sunt disponibile publicului pe site-ul web (www.get-moldova.de).

 

Despre Asociația Businessului European (EBA)

Asociaţia Businessului European din Moldova a fost înființată în anul 2011 de 10 dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova, și are scopul de a îmbunătăți mediul de afaceri din Republica Moldova prin intermediul activităților de lobby și advocacy și serviciilor de susținere a afacerilor. În prezent, mai mult de 40 companii locale și internaționale sunt membre ale EBA. (www.eba.md)

Descarcă fișierul prezentării