EBA Moldova a participat la Întrunirea Anuală a Rețelei Mondiale EBO (Organizațiile Europene de Business) în Bruxelles, Belgia

În perioada 16-18 noiembrie 2014, EBA Moldova a participat la Întrunirea Anuală a Rețelei Mondiale EBO (Organizațiile Europene de Business) care a avut loc în Bruxelles, Belgia.

EBA Moldova a fost reprezentată de Mariana Rufa, care a oferit un scurt raport al activităților întreprinse de EBA pe parcursul unui an și principalele proiecte implementate în decursul unui an. O atenție specială a fost oferită cooperării dintre EBA și Camera de Comerț, membră a EUROCHAMBRE sub Programul East Invest orientat spre dezvoltarea sectorului de afaceri. Dna Rufa a descris inițiativa Roadshow din cadrul Programului East Invest implementat de Eurochambre, pe baza căruia EBA și Camera de Comerț și Industrie au organizat un eveniment de matchmaking cu schimb de experiență în Belgia și Olanda pentru 15 companii producătoare și procesatoare din sectorul agricol din Republica Moldova. EBA a reiterat beneficiile și eficiența unui efort comun, în acest fel exprimând necesitatea repetarii acestei experiente in viitor, mai ales luand in consideratie constrangerile geo-politice existente cu o conotație negativă asupra mediului de afaceri.

Pe parcursul a 3 zile, Rețeaua EBO a avut întruniri cu reprezentanți ai DG Enterprise and Industry, DG Trade, DG Extension Service, Eurochambres și Parlamentul Uniunii Europene.

Ce ține de politicile de dezvoltare a IMM-urilor (Intreprinderile Mici și Mijlocii), DG Enterprise and Industry a reiterat câteva acțiuni cheie care ar trebui prioritizate în 2015, acestea fiind MILANO Expo, SMEs Internationalization (Internationalizarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii), Missions for Growth to Ukraine (Misiuni de dezvoltare a Ukrainei) etc. Ce ține de țările parteneriatului Estic o achiziție importantă este Programul COSME eligibil pentru Republica Moldova începând cu 2015, care este orientat spre dezvoltarea IMM-urilor.

EBA a participat la o întrunire bilaterală cu reprezentanții EUROCHAMBRE pentru a indentifica modalități de cooperare.