În data de 14 iulie 2016, EBA a participat la ședința Consiliului economic al Prim-ministrului, la care a raportat rezultatele obținute în cadrul celui de-al 2-lea grup de lucru “Facilitarea Comerțului Transfrontalier”, prezidat de EBA.
Printre subiectele ce țin de facilitarea comerțului, directorul executiv EBA, dna Mariana Rufa, s-a referit la implementarea sistemului TARIM, care va oferi posibilitatea consultării listelor de acte permisive ce țin de import/export într-un mod transparent, de pe pagina web a Serviciului Vamal. Dumneai a reiterat importanța soluționării unor probleme cu care se confruntă agenții economici la eliberarea certificatelor fitosanitare, de către ANSA. Dna Rufa a mai menționat despre colaborarea grupului 2 cu proiectul UNDP MiLab pe subiectele ce țin de certificatele emise pentru produse de origine animalieră (mierea și carnea), în scopul exportului în alte țări decît UE. Directorul EBA a mai abordat subiectele ce țin de decongestionarea fluxului de transport de mărfuri la vamă, în special pentru mașinile care au fost supuse procedurii de vămuire electronică și acei care au obținut statutul de agent economic autorizat. Dumneaei a sugerat abordarea acestui subiect la nivel înalt cu partea română in regim de urgență, în scopul facilitării și fluidizării fluxului pentru autocamioanele care transportă mărfuri în țările UE, astfel încît să fie onorate contractele la timp. În contextul altor subiecte dezbătute la ședință s-au numărat importanţa dezvoltării forței de muncă şi sporirea nivelului de motivare a resurselor umane și a capacităților profesionale, liberalizarea pieței muncii, dezvoltarea unui mediu concurențial sănătos și posibilitatea optimizării sistemului plăților sociale, ca măsură de luptă împotriva economiei subterane și legalizarea fondurilor salariale.
Prim-ministrul a subliniat relevanța activității Consiliului economic și rolul acestei platforme de comunicare permanentă în înlăturarea constrîngerilor ce stau în calea dezvoltării sectorului privat și asigurarea unui mediu de afaceri atractiv în țară. În prezent Consiliul cuprinde 59 de membri: reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, miniștri și reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai comunității academice și științifice și a comunității donatorilor. În urma discuțiilor de astăzi, pe lîngă grupurile ”Eliminarea constrîngerilor în activitatea antreprenorială” și ”Facilitarea Comerțului Transfrontalier”, s-a decis crearea celui de-al treilea grup de lucru, ce se va ocupa de problemele atragerii investiţiilor.