Exportatorii de nuci nu ar mai trebui să prezinte la Serviciul Vamal certificatele confirmatoare a originii mărfii eliberate de primării, ci doar declaraţia pe propria răspundere şi actul de achiziţie puţin modificat. Aceasta este principala concluzie a mesei rotunde organizată de Asociaţia Businessului European, vineri, 14 iunie 2013, în cadrul căreia a fost prezentat studiul „Achiziția de la persoane fizice a fructelor și legumelor în stare proaspătă în scop de export pe piețele UE".
La masa rotundă au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de stat, Serviciului Vamal, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, reprezentanți ai Ambasadei SUA și Delegației UE la Chișinău şi exportatori de nuci.
Participanţii au discutat problemele pe care mai mulţi exportatori de fructe şi legume le-au întâmpinat la recolta din toamna anului 2012 legate de impozitarea vânzătorilor persoane fizice şi controlul provenienţei produselor agricole. Pentru a susţine agricultorii să beneficieze de un cadru de reglementare de export preferenţial, transparent şi predictibil în sezonul de recoltă din 2013, Asociaţia Businessului European a elaborat un studiu pentru a formula recomandări pentru eliminarea obstacolelor pentru export, întitulat "Achiziția de la persoane fizice a fructelor și legumelor în stare proaspătă în scop de export pe piețele UE".
Studiul a scos la iveală constrângerile procesului de export a fructelor şi legumelor proaspete şi anume prezentarea la Serviciul Vamal a certificatului constatator al originii ce este eliberat de primării, pe care autorităţile locale nu-l pot elibera, deoarece acesta nu este prevăzut în nici un act legat.
Ca urmare a propunerilor mesei rotunde, Serviciul Fiscal de Stat va modifica actul de achiziţie adăugând informaţii necesare spre prezentare Serviciului Vamal, care va elimina din lista actelor necesare documentele ce dovedesc originile mărfurilor eliberat de primării. Reprezentanţii Serviciului Vamal a acceptat prelucrarea declaraţiilor vamale doar cu anexarea actului de achiziţii şi a declaraţiei pe propria răspundere, argumentând că: „La moment, majoritatea producției de nuci în scop de export este achiziționată de la persoane fizice, pe când rigorile UE vis-a-vis de calitatea produselor devin din ce în ce mai stricte." Tudor Dabija, şef adjunct al departamentului venituri şi control vamal din cadrul Serviciului Vamal, a mai adăugat: „În cazul în care certificatul de origine a mărfurilor se eliberează cu abateri referitoare la proveniența acestuia, RM riscă să piardă preferințele acordate de UE. Un caz similar a avut loc in perioada 2005-2006 când a fost sistat exportul de mere pe piața CSI".
Grupul de experți EBA va elabora şi înainta propuneri de modificare a actelor legislative care reglementează procedura de export în scopul îmbunătățirii acestora și evitării situațiilor apărute în anul precedent.
Studiul "Achiziția de la persoane fizice a fructelor și legumelor în stare proaspătă în scop de export pe piețele UE" precum și evenimentul public au fost posibile grație suportului financiar oferit de proiectul USAID „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător BRITE".