În perioada 15-16 martie, EBA a organizat pentru membrii săi un workshop practic pe subiectul “Fraudă, Conformare și Securitatea Sistemelor IT. Tendințe și provocări”. Acest eveniment a fost organizat în colaborare cu Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor (APCF) din România, cu suportul financiar al Proiectului EU-TA DCFTA.
Alin Becheanu (Președinte APCF), Daniel Varzaru (APCF) și George Dragusin (APCF) au livrat know-how-ul evenimentului, atingând subiectul fraudei, securității informației și combaterea spălării banilor. Workshop-ul s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea reprezentanților sectorului bancar, dezvoltatorilor de software IT și companiilor internaționale mari, care și-au manifestat clar nevoia de a-și ajusta sistemele IT folosite în prezent la cele mai bune standarde internaționale de securitate, luând în considerare procedurile interne de control a fraudei și conformării. Acest domeniu este explorat insuficient în Republica Moldova, deși nevoia de conformare este ridicată. La eveniment au participat și reprezentanți de la Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat.
În prezentarea sa, Alin Becheanu s-a axat pe fraudă, în special pe comiterea fraudelor, tendințele, costurile, caracteristicile unui fraudator, calitățile necesare unui investigator și moduri de creare a programelor antifraudă. George Dragusin a oferit mai multe detalii despre securitate, mai specific definiții, cauze și riscuri ale crimei cibernetice, diferența față de crima tradițională, actorii și fazele atacului. El a discutat ce mituri legate de securitate încă persistă, noile ținte, modul de a acționa în cazul unui incident, oferind și niște perspective noi asupra presei și relațiilor cu clienții. Nu în ultimul rând, participanții au fost familiarizați cu provocările din 2017 și prognozele pentru securitatea sistemelor IT. Worksop-ul s-a sfârșit cu sfaturi practice de la Daniel Varzaru, care a dezbătut cazuri faimoase de spălare a banilor, indiciile pentru identificarea schemelor, modul de reacționare prin cunoașterea clientului și crearea unor măsuri imbatabile, în special cu asistența Directivei UE privind prevenirea folosirii sistemelor financiare în scopuri de spălare a banilor sau finanțarea terorismului. Participanții și-au exprimat domeniile de interes, cazurile cu care s-au confruntat și aplicarea cadrelor legale locale și internaționale. Pe lângă aceștia, autoritățile publice au oferit niște recomandări.
Acest eveniment este o continuare a colaborării dintre EBA și APCF, care urmăresc să ofere activități comune bazate pe cerere și să creeze o cultură antifraudă. EBA mulțumește Proiectului EU-TA DCFTA pentru suportul acordat în organizarea a unui eveniment atât de relevant, ce asistă și aduce valoare sectorului privat din Moldova.