Oameni de afaceri din Moldova, instruiți de consultanți europeni: Cum întocmim un contract internațional și ce instrumente financiare folosim

VIDEO: http://agora.md/stiri/6659/video--oameni-de-afaceri-din-moldova--instruiti-de-consultanti-europeni-cum-intocmim-un-contract-international-si-ce-instrumente-financiare-folosim

Agenții economici din domeniul industriei textile și cea de procesare au participat în perioada 2-6 martie la un ciclu de seminare informative menite să-i familiarizeze cu cerințele de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

„Acest proiect reprezintă o continuare a proiectului pe care l-am implementat în iulie-decembrie anul trecut care era axat doar pe producători agricoli. Scopul acestui proiect este pregătirea practică a exportatorilor, de a ajuta exportatorii, producătorii din Republica Moldova care îsi planifică să comercializeze bunurile pe piața Uniunii Europene să stie cum s-o facă. Să cunoască cerințele pieței europene. Să stie aspectele practice care țin de cadrul legislativ, regulamente, standarde, certificate internaționale de calitate atunci când vin cu un produs pe piața Uniunii Europene", a declarat președintele Asociației Businessului European, Mariana Rufa.

În cadrul acestui ciclu de seminare au fost abordate aspectele legate de încheierea contractelor comerciale cu partenerii din UE.

„Atunci când un produător iese pe piața UE trebuie să cunoască concret cum trebuie elaborat un contract internațional, care sunt clauzele acestuia, care sunt instrumentele financiare, implicațiile financiare", a mai adăugat Rufa.

Consultantul român Sorin Andrei a fost cel care a explicat aceste aspecte și a venit cu recomandări și studii de caz despre cum pot fi încheiate contractele internaționale.

„Tema abordată a fost foarte bine primită de către participanti. Tema contractelor internationale poate sa sune complex insa am avut plăcerea să constat ca participantii au avut un real interes si utilizeaza o serie de elemente din tema data in activitatea lor cotidiană", a mărturisit acesta.

Seminarele s-au ținut la Ceadîr Lunga, Bălți, Soroca, Ungheni și Chișinău.

„Cel mai des puse întrebări au ținut de condițiile de plată, condiții de livrare, modalitățile de asigurare a exportului, care sunt cerințele partenerilor din UE față de contracte. La finele lunii martie vom avea pe domeniul negocieri și în mai și aprilie vom avea pe certificări, iar în lunile mai și iunie vom avea două vizite de studii pentru companiile din RM în țările baltice și în Italia. Este un complex de activități care vor ajuta RM să exporte cât mai mult pe piața UE. Anul trecut am avut peste 700 de companii care au participat la aceste seminare. În acest an în primele cinci seminare am avut peste 100 de companii. În total preconizăm ca la cele 30 de seminare care le vom organiza să avem a fel in jur de 700 de reprezentanți care să fie instruiți la diferite subiecte", a subliniat directorul departamentului Economie al Camerei de Comerț si Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului „DCFTA - Informarea și consolidarea capacităților agenților economici", implementat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European. Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei și implementat prin intermediul Corporației Financiare Internaționale.

Moldova a ratificat Acordul de comerț iber cu UE în septembrie anul trecut.

Sursa: http://agora.md/.