Politica fiscală - ultimele retușări înainte de aprobare

Politica fiscală - ultimele retușări înainte de aprobare
 
EBA participă activ la consultările publice organizate de Comisia Economie, Buget și Finanțe, privind proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce privesc politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 (nr. 222 din 09.07.2024). Detalii despre proiect pot fi accesate la următoarea adresă: https://www.parlament.md/ProcesulLegislativ/Proiectedeactenormative/tabid/61/LegislativId/7055/language/ro-RO/Default.aspx?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3INdLundPvg-6auoOoPM9foY6H-SMyTKTamfCuhX4w2ZwNesrsgmOMZTA_aem_oBRpKMACl7pEFpNii-6Hfg 
 
În cadrul acestei ședinței, care a avut loc la data de 16 iulie 2024, EBA a abordat subiecte esențiale precum:
1. Prețuri de transfer –excluderea tranzacțiilor locale între părțile afiliate de la cerințele de documentare a prețurilor de transfer. Această excepție este esențială pentru a evita costurile administrative excesive și pentru a permite companiilor să își concentreze resursele pe creșterea economică. De la începutul discuțiilor pe această temă, EBA a susținut necesitatea excluderii tranzacțiilor locale. În prezent, există puțini specialiști capabili să asiste companiile în pregătirea documentației de prețuri de transfer, ceea ce duce la externalizarea acestor servicii și creșterea costurilor. Mai mult, controlul tranzacțiilor locale nu aduce venituri suplimentare din impozitul pe profit, deoarece ajustările primare sunt opozabile celeilalte părți. Este imperativ ca legislația să se alinieze practicilor din UE și recomandărilor instituțiilor internaționale precum FMI și OCDE.
2. Eliminarea limitelor pentru raportarea pierderilor fiscale – Solicitarea de a elimina limita de 6 ani pentru raportarea pierderilor fiscale și asigurarea unui tratament echitabil în cadrul controalelor fiscale.
3. Excluderea avizului de însoțire a mărfurilor – Propunerea de reintroducere a avizului de însoțire a mărfurilor pentru a reduce costurile administrative și a facilita corectarea erorilor.
4. Stimularea asigurărilor de viață – Propunerea de susținere a asigurărilor de viață pentru angajați ca beneficiu pe termen lung.
5. Revizuirea cotelor TVA – Uniformizarea cotelor reduse de TVA pentru produsele agro-alimentare și stabilirea unei cote de 8% pentru carnea de pasăre și ouă.
6. Abrogarea Capitolului 73 din Codul Fiscal – Propunerea de revenire la impozitarea la cota de 12% din venitul net pentru agenții economici din sectorul deșeurilor de metale feroase și neferoase.
 
EBA a fost reprezentată de Sandra Dolghii, Tax Policy Manager.
 
Sincere mulțumiri colegilor implicați în cadrul exercițiului de consultare a Politicii fiscale 2025: dnei Diana Ilicciev, Președinta Comitetului pe fiscalitate și vamă și Șef-Contabila a Victoriabank, colegii SAIPH Consulting House: Tatiana Stavinschi, Cretu Nicolae, Pavel Sarghi, membrii EBA care au fost foarte implicați prin prezentarea propunerilor, elaborarea Documentelor de poziții EBA și consultarea proiectului Politicii fiscale 2025.
 
Sincere mulțumiri colegilor dlui Radu Marian, dnei Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor, Cristina Ixari, colegilor din cadrul Ministerul Finantelor al Republicii Moldova, ai Serviciul Fiscal de Stat și ai Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Vă mulțumim pentru eforturile depuse la examinarea a sutelor de pagini de propuneri de modificare aferente Politicii fiscale. Din partea EBA, au fost prezentate aproximativ 140 de propuneri, totalizând peste 120 de pagini, dintre care 24 de modificări au fost acceptate de Ministerul Finanțelor – fapt pentru care vă mulțumim enorm!