Crearea platformelor de lucru pentru dialogul public privat orientat spre dezvoltarea businessului în Moldova a servit ca motiv pentru organizarea Forumului Asociațiilor de Suport în Afaceri, care a avut loc pe 18 aprilie la Chișinău. Mai mult de 50 de leaderi ai asociațiilor de business locale, oficiali ai Guvernului, reprezentanți ai organizațiilor donatoare și experți străini au luat parte la discuții.
Forumul a fost organizat de Asociația Businessului European în Moldova (EBA) în cooperare cu proiectul finanțat de UE, Asistența Tehnică pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova. Acest eveniment este primul din cadrul Săptămânii EU4 Business – o serie de forumuri, mese rotunde și seminare pentru organizațiile de suport în afeceri, care va avea loc în perioada 18 – 22 aprilie la Chișinău.
"La ziua de astăzi avem înregistrate mai mult de 3000 de asociații în țară. Nu toate asociațiile activează în domeniul dezvoltării antreprenoriatului. Astăzi am invitat reprezentanți a 40 de BSO-uri (Organizații de Suport a Businessului) care sunt cu siguranță implicate în dialogul public privat pentru a discuta cum putem deveni mai eficienți și care platformă o putem folosi în acest sens" a menționat Dna Mariana Rufa, directorul executiv al EBA Moldova.
Dumneaei a subliniat că la această etapă sunt citiva donatori care susțin acest tip de platforme și activități de advocacy. Reprezentanții acestui tip de organizații sunt invitați la Forum pentru a prezenta oportunitățile oferite BSO-urilor și IMM-urilor din Moldova și țările Parteneriatului Estic.
La discuții au luat parte coordonatori și manageri ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Comisia Europeană, Reprezentanța BERD în Moldova (Echipa Consiliului Economic al Prim-Ministrului), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (UNDP), Programul USAID BRITE, Ministerul Economiei (Echipa AIR) și Serviciul Vamal al RM. În mod special, expertul pe politicile Comisiei Europene Christian Gessl și directorul de programe al Comisiei Europene Michaela Hauf au prezentat programele curente pentru dezvoltarea platformelor de discuții public private.
"La sfârșitul verii 2016 pagina web a EU4Business va fi valabilă online. Aici veți putea găsi informații cu referire la toate programele de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii și asociațiile de business oferite de Comisia Europeană în țările Parteneriatului Estic." – a subliniat Michaela Haufe.
Christian Gessl a descris următoarele evenimente din cadrul Săptămânii EU4Business. Dumnealui a menționat că unul din blocurile practice va conține o serie de discuții asupra “Indicii de politică privind IMM-urile”. Acestea sunt orientate să explice cum așa un instrument ar putea fi util pentru organizațiile de suport în business locale, de ce construirea de coaliții este importantă pentru un dialog constructiv cu publicul, precum și stabilirea unei cooperări cu delegația OCDE.