Dezvoltarea continuă a parteneriatului vama - business a fost tematica şedinţei Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal la care au participat conducerea Serviciului Vamal şi reprezentanţii asociaţiilor de transportatori, brokeri vamali precum şi investitori străini.
În cadrul şedinţei reprezentanţii comunităţii de afaceri au reconfirmat sprijinul său pentru eforturile Serviciului Vamal de contracarare a fraudelor transfrontaliere şi implementarea procedurilor vamale moderne.
Dialogul între vama şi participanţii la comerţul internaţional a înregistrat o evoluţie pozitivă, fapt confirmat şi prin extinderea listei membrilor Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal - acest Comitet fiind principală platforma de colaborare între vama şi business.
La şedinţa au participat, pentru prima dată, 5 noi membri ai Comitetului Consultativ, şi anume:
- Camera de Comerţ Americană din Moldova (AMCHAM), care este una dintre cele mai mari asociaţii de afaceri din Republica Moldova,
- Asociaţia Patronală Confindustria Moldova, care reprezintă interesele investitorilor, oamenilor de afaceri italieni,
- Asociaţia Businessului European (EBA), fondatorii căreia sunt cei mai mari investitori din Republica Moldova,
- Asociaţia de companii private din domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţii din Republica Moldova (ATIC),
- Proiectul USAID „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE), lansat recent pentru a contribui la sporirea dezvoltării economice.
Noi membrii au exprimat întreagă susţinere faţa de eforturile Serviciului Vamal îndreptate spre implementarea procedurilor vamale simplificate, care facilitează traficul legal de mărfuri şi asigură un mediul investiţional stabil şi au manifestat voinţa de a participa activ în activitatea Comitetului Consultativ.
Activitatea Comitetului a fost salutată de Kelly Seibold, director al Programului BRITE, care a anunţat disponibilitatea Programului pentru susţinerea activităţii Comitetului, implicit prin asigurarea lucrărilor de secretariat şi promovarea iniţiativelor Serviciului Vamal ce contribuie la dezvoltarea businessului.
În acest context, Tudor BALIŢCHI, Directorul general al Serviciului Vamal a spus că şedinţa desfăşurată cu participarea celor mai mari Asociaţii din Republica Moldova, confirmă încă o dată, că dialogul între vama şi business există, acesta este unul constructiv şi focusat pe identificarea soluţiilor concrete. Priorităţile administrării vamale sunt foarte clare - noi trebuie să asigurăm încasarea plăţilor în bugetul de stat, să prevenim traficul ilicit de mărfuri şi să simplificăm formalităţile pentru agenţii economici credibili. Astfel, propunerile care parvin din partea businessului se examinează prin prisma tuturor acestor obiective strategice, a specificat Director general. Este important, că atunci cînd identificăm o problemă, să venim şi cu o soluţie pentru rezolvarea acesteia şi în acest sens, întotdeauna suntem deschişi pentru un dialog transparent şi profesionist, a declarat Directorul general al Serviciului Vamal.
În cadrul şedinţei participanţii au discutat noile mecanisme de simplificare a procedurilor vamale, elaborate şi promovate de Serviciul Vamal. Membrii Comitetului au salutat deciziile Serviciului Vamal de a simplifica procedura de tranzit, introducerea facilităţilor pentru transportatorii credibili şi aprobarea noului Regulament privind procedurile simplificate de vămuire. Acest Regulament oferă companiilor de încredere mai multe avantaje şi corespunde pe deplin aşteptărilor acestora. Întradevăr, simplificările vamale care vor fi acordate companiilor credibile sunt semnificative -aceştia vor putea traversa frontiera fără rînd, pe o linie specială de intrare/ieşire; să declare mărfurile în baza unui număr redus de acte sau în baza unei declaraţii vamale electronice. Vămuirea mărfurilor la sediul companiei, cu aplicarea sigiliilor proprii şi fără necesitatea prezentării acestora organului vamal - sunt avantaje importante de care de asemenea vor putea beneficia agenţii economici fără risc. Plus la această, o subdiviziune specială a Serviciului Vamal va oferi companiilor credibile informaţii şi consultanţa necesară pentru derularea operaţiunilor de import/export. Datorită unui număr mai redus de controale vamale importatori, exportatori şi transportatori vor putea economisi din timp şi finanţe pentru perfectarea formalităţilor la trecerea frontierei, iar Serviciul Vamal să direcţioneze resursele preponderent asupra zonelor de risc.
Mai multe propuneri pentru modificarea Codului Vamal au fost prezentate în cadrul şedinţei de către Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI), Asociaţiile Brokerilor Vamali, fiind constatată oportunitatea promovării acestora şi remiterea proiectelor către autorităţile responsabile pentru avizare şi aprobare.
Nota: Comitetul Consultativ al Serviciului Vamal a fost conceput ca un mecanism de consolidare a transparenţei în activitatea organelor vamale, este un organism de facilitare a comerţului, care are drept scop promovarea unui dialog şi parteneriat între organele vamale şi comunitatea de afaceri în vederea implementării celor mai bune practici internaţionale în domeniul vamal.
Participarea în calitate de membru al Comitetului este voluntară şi deschisă pentru toate asociaţiile de agenţi economici implicaţi în comerţul internaţional.
Membrii Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal:
- Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, CCI
- Camera de Comerţ Americană din Moldova, AMCHAM
- Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Moldova, AITA
- Asociaţia Brokerilor Vamali din Republica Moldova
- Asociaţia Patronală a Brokerilor Vamali din Republica Moldova
- Asociaţia Expeditorilor şi Brokerilor Vamali
- Asociaţia Patronală Confindustria Moldova
- Asociaţia Businessului European
- Asociaţia de companii private din domeniul TIC din Republica Moldova, ATIC
- Proiectul USAID „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător, BRITE
- Misiunea Uniinii Europene de Asistenta la Frontiera in Moldova si in Ucraina, EUBAM