Sugestii care ar facilita exportul pe piaţa UE

Agricultura Republicii Moldova este orientată preponderent spre exportul de fructe şi legume în stare proaspătă, fapt care comportă un risc considerabil în cazul unor probleme de vânzare rapidă. La această constatare a ajuns Mariana Rufa, director executiv al Asociaţiei Businessului European, care a moderat mai multe seminare pentru producătorii agricoli din ţară. În cadrul unei mese rotunde de totalizare, Mariana Rufa a venit cu sugestii care ar uşura accesul agricultorilor pe piaţa UE, transmite IPN.

Experta a menţionat că sectorul de producere a fructelor şi legumelor în stare proaspătă necesită ajustări, în sensul eliminării procedurilor birocratice şi stabilirii de stimulente financiare pentru agricultorii care își livrează producţia pe piaţa comunitară. Or, majoritatea agricultorilor participanţi la seminare au invocat impozite şi taxe exagerate, inclusiv la înregistrarea terenurilor, proceduri fiscale complicate, monopol la importul de seminţe şi de fertilizanţi şi lipsa de interes din partea autorităţilor pentru susţinerea sectorului de produse organice.

Experta a menţionat necesitatea implicării mai active a societăţii civile, a autorităţilor, dar şi a producătorilor agricoli în depăşirea problemelor existente, pentru a majora prezenţa produselor moldoveneşti pe piaţa comunitară. Mariana Rufa a insistat că producătorii agricoli ar trebui să-și consolideze relaţiile cu partenerii din UE și să-și onoreze angajamentele. De asemenea, i-a îndemnat pe agricultori să se adreseze la Asociaţia Businessului European ori de câte ori se confruntă cu monopol la export/import, promiţându-le că acolo vor fi ajutaţi.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, prezent la eveniment, a spus şi el că producătorii agricoli trebuie să manifeste mai mult interes pentru a accesa piaţa comuniară. Or, potrivit oficialului, obţinerea informaţiilor în ziua de azi nu este complicată deloc.

Instruirile producătorilor agricoli au avut loc în cadrul proiectului „Susţinerea participării democratice a fermierilor şi producătorilor alimentari în procesul decizional în contextul DCFTA”, implementat de către Transparency International – Moldova, parte a Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic.