Pe 6 aprilie a avut loc un mic-dejun de afaceri comun între EBA/FIA/AmCham și Guvernatorul Băncii Naționale. Discuțiile s-au focusat pe acțiunile ce au fost întreprinse până acum de către noua echipă de guvernanță, precum și obiectivele lor următoare.
La discuții au luat parte Sergiu Cioclea, Guvernatorul Băncii Naționale, Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator și Cristina Harea, Viceguvernator. Aceștia au vorbit despre rezultatele din ultimul an, menționând scopurile ce au fost urmărite de către echipă. Printre acestea se numără stabilitatea monetară, deblocarea relațiilor înghețate cu finanțatori externi, măsuri urgente pentru stabilizarea sistemului bancar din țară și informarea structurată a sectorului. Aceștia au enumerat și rezultatele obținute cu ajutorul Ministerului Finanțelor, al Guvernului și al Legislativului.
Președintele EBA, Thomas Moser, a reiterat că sectorul financiar este inima oricărei economii și speră că rezultatele măsurilor întreprinse de către Banca Națională nu vor întârzia să apară până la finele anului. El a mai subliniat nevoia creării creditelor pentru ca afacerile solvabile să poată avea acces la finanțări. Nu în ultimul rând, acesta a menționat respectarea condițiilor finanțatorilor externi, fără de care stabilitatea macroeconomică ar avea de suferit.
Directorul Executiv EBA, Mariana Rufa, a menționat workshop-ul practic pe care EBA l-a organizat pe Fraudă, Conformare și IT, la care au participat și colegii de la Banca Națională. Ea a menționat că angajații băncilor nu sunt instruiți destul în ceea ce privește modul de combatere a fraudei, iar pentru a păstra legăturile cu băncile internaționale, securitatea sistemelor de plată și de operare trebuie luată în considerare.
În sesiunea Q&A au mai fost atinse subiecte precum sistemul automat de plăți, raportul Kroll și cele 3 bănci cu administrare specială, soluții bancare inovative, sistemul valutar și tranzacțiile valutare, fiabilitate și sancțiuni. Echipa Băncii Naționale au mulțumit celor prezenți pentru interesul în activitatea entității și a propus câteva metode de parteneriat cu sectorul privat, pentru a putea răspunde nevoilor identificate și pentru a minimiza costurile reformelor.