Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a prezitat astăzi şedinţa Consiliului Consultativ pe lângă Ministerul Economiei, la care au fost puse în discuţii politica comercială a Republicii Moldova, în lumina negocierilor pe marginea Acordului de creare a Zonei de liber schimb comprehensiv şi aprofundat cu UE, elaborarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu (CBTM) şi progresele în implementarea Planului de eliminare a barierelor netarifare în calea comerţului.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a prezentat în cadrul şedinţei informaţia detaliată despre rezultatele negocierilor purtate la Bruxelles, pe 21-23 noiembrie, privind Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Conform acesteia, părţile negociatoare au finisat definitivarea părţii juridice a Acordului şi au purces la negocierea ofertelor privind accesul bunurilor pe piaţă, accesul pe piaţa serviciilor, stabilirea cotelor pentru circa 24 grupuri de mărfuri, etc.
„În majoritatea cazurilor cotele pentru produsele moldoveneşti au fost majorate, dar la o serie de grupe tarifare vom continua negocierile. Menţionez, că viitorul Acord este preconizat pentru o perioadă nelimitată, de aceea sunt negociate cote majorate pentru a avea rezerve de creştere economică şi de export", a accentuat Octavian Calmâc.
Totodată, viceministrul Economiei a specificat că şi Republica Moldova trebuie să ofere anumite cote la importul produselor din UE. La următoarea rundă de negocieri vor fi supuse discuţiilor cotele de import a produselor europene pentru animale vii, carne, produse lactate, sucuri, zahăr pe piaţa autohtonă.
În acest context, Octavian Calmâc a invitat agenţii economici să participe pe 11 decembrie 2012, la discuţiile publice privind definitivarea ofertelor tarifare ale Republicii Moldova, în contextul negocierii DCFTA, pentru produse agricole, iar pe 12 decembrie 2012, pentru produsele industriale şi servicii.
„Ce ţine de perioada de tranziţie pentru unele categorii de mărfuri, partea europeană insistă la micşorarea termenului propus de Republica Moldova, care este de 10 ani. Astfel, pentru unele produse industriale perioada de tranziţie va fi de 7-5 ani", a informat Octavian Calmâc.
În acest context, viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Valeriu Lazăr a îndemnat agenţii economici şi asociaţiile de business să participe activ în elaborarea ofertelor de negociere. „Am obligaţiunea profesională şi morală de a dezvolta o strategie de conformizare, în vederea creşterii competitivităţii economiei naţionale şi evitarea pierderii prea multor companii şi industrii. Din punct de vedere politic, avem nevoie de competiţie, dar asta e o provocare pentru cel puţin jumătate din companiile din Moldova", a declarat Valeriu Lazăr.
Valeriu Lazăr a anunţat că în scurt timp va fi finalizată Strategia de reformă regulatorie, care va fi expusă pentru dezbateri publice. Ca parte componentă a Strategiei vor fi încorporate foi de parcurs, cu indicarea instituţiilor responsabile pentru acţiuni concrete de îmbunătăţire a mediului de afaceri. Un exemplu de astfel de foaie de parcurs ţine de îmbunătăţirea „accesului la energie", indicator potrivit căruia Moldova deţine unul dintre ultimele locuri în rankingul Doing Business al Băncii Mondiale la indicatorul „accesul la energie".
În acest context, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat că anul viitor va fi unul crucial pentru dezvoltarea mediului de afaceri, care în Republica Moldova este, în virtutea unor factori naturali, nu prea atractiv. Însă pentru ca Strategia de reformă regulatorie să fie aplicată punctual este nevoie ca mediul de afaceri să monitorizeze îndeaproape acţiunile autorităţilor şi, eventual, să se implice în elaborarea rapoartelor de implementare a politicilor.
Notă: Consiliul Consultativ pe lângă Ministerul Economiei are drept scop să dezvolte şi să promoveze parteneriatul între Ministerul Economiei, societatea civilă şi sectorul privat în vederea consolidării participării părţilor interesate în identificarea şi realizarea priorităţilor strategice de dezvoltare economică a ţării la toate etapele. Consiliul contribuie la creşterea gradului de transparenţă a deciziilor Ministerului Economiei, asigurând informarea, consultarea şi participarea activă a reprezentanţilor părţilor interesate la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative din domeniile de competenţă ale Ministerului. Membrii Consiliului sunt reprezentanţii a peste 20 de asociaţii economico-financiare, energetice, mediu de afaceri, etc.
Sursa: Ministerul Economiei