Indicații referitor la Proiectul DCFTA II Implementat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și EBA Moldova

Proiectul este finanțat de către Guvernul Suedez prin intermediul IFC (subdiviziune a Băncii Mondiale), întră în vigoare începând cu Februarie și va dura până în Iunie 2015.

La 24 februarie Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu EBA Moldova au lansat Proiectul DCFTA II, Faza II, orientat spre asistarea și pregătirea exportatorilor de articole din textile și îmbrăcăminte, procesatorilor alimentari, produse agricole de pe întreg teritoriul RM, pentru exportul pe piața UE.

Proiectul va acoperi următoarele activități:

1. Consolidarea comitetelor sectoriale ale Camerei de Comerț și Industrie și EBA Moldova orientate spre îmbunătățirea climatului investițional prin armonizarea cadrului legal și transformarea acestuia în unul mai permisiv pentru export și mediul de afaceri în general.

Odată ce noul Guvern va fi investit, este prioritar de a promova și loba simplificarea și armonizarea cadrului legal din RM la rigorile UE, precum si de a simplifica procedurile inainte de export in scopul amplificarii fluxurilor comerciale, preponderent a exporturilor, în special pentru produsele textile, produse agricole proaspete și procesate pe piața UE.

2. Pregătirea, asistarea și instruirea exportatorilor de îmbrăcăminte și produse din textile, procesatorilor de produse alimentare, producătorilor agricoli, producătorilor de articloe din plastic, piese de schimb și alte industrii în așa sectoare cum ar fi:

  • Probleme ce țin de ALSAC și acțiuni concrete care urmează a fi implementate pe parcursul 2015 de către Ministerul de Economie, Vamă, ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor) etc.
  • Tehnici de negociere;
  • Chestiuni de contractare internațională și aspecte financiare;
  • Tehnici de promovare și marketing;
  • Norme și probleme în accesarea pieței UE;
  • Cerințe fito-sanitare în RM;
  • Proceduri cu referire la export; 
  • Certificarea internațională.

3. În rezultatul cursurilor de instruire, exportatorii vor avea posibilitatea să participe la evenimentele de match-making organizate în țări membre UE ca România, țările Baltice, (probabil Italia, Germania - rămâne de confirmat). 

4. Pe parcursul proiectului exportatorii vor avea posibilitatea să primească suport extern ce ține de expertiza și practica mondială prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie și EBA Moldova orientate spre găsirea parteneriatelor concrete și acumularea abilităților pentru pre-export și informații.

Toate activitățile proiectului vor fi comunicate prin intermediul Programelor TV specializate, portale web, presă etc.

Graficul cursurilor pentru lunile aprilie-mai poate fi găsit aici

La începutul fiecărei luni aici veți putea găsi graficul pentru luna respectivă.

Pentru informații adiționale:

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova
Chișinău, Ștefan cel Mare, 151blv.
tel: 022 22-33-10, Dorin Rojnevschi
e-mail: project@chamber.md
Asociația Businessului European
Chișinău, str. 31 August 139;
tel: 079 025 999, Ion Cebanu
e-mail: ion.cebanu@eba.md