Academia de Jurnalism Economic, Sesiunea Nr. 8

La data de 1 Decembrie, EBA a organizat sesiunea nr. 8 a Academiei de Jurnalism Economic, intitulata Planurile Guvernului în domeniul îmbunătățirii mediului de afaceri din țară.

Invitatul aceste sesiuni a fost dnul. Viorel Motorniuc, Consilier Economic al Prim-ministrului. 

Discuția a avut loc în format Chatham House.

„Guvernul actual este unul declarat pro-business și are în plan acțiuni ambițioase”, a declarat consilierul premierului. Subiectele abordate au vizat pachetul de digitalizare a economiei, recent aprobat de Parlament și urmările sale, acțiunile prioritare pentru a deschide piața de capital moldovenească și pentru ieșirea Republicii Moldova pe piețele internaționale de capital, dar și acțiuni necesare pentru dezvoltarea diferitor sectoare ale economiei.

În prezent, Guvernul se focusează pe dezvoltarea infrastructurii fizice, fiind relansate contractele de reparație a drumurilor, urmând să fie abordată și dezvoltarea infrastructurii „smart”. Acest lucru va permite atragerea unor companii internaționale ce dezvoltă produse cu o valoare adăugată înaltă.

Viorel Motorniuc a apreciat că în Moldova problema majoră este nu deficitul forței de muncă, ci capacitatea de a oferi salarii motivante, generată de competitivitatea și productivitatea scăzute.

Agricultura, fiscalitatea și reducerea poverii birocratice asupra businessului au fost alte subiecte abordate.

Academia de Jurnalism Economic este un proiect implementat de Asociația Businessului European (EBA Moldova), cu sprijinul membrilor săi, care are drept scop să ofere jurnaliștilor economici acces la informații de interes public în vederea stimulării jurnalismului de calitate.  În anul curent, pe lângă ședințele de discuții publice, AJE planifică o vizită de studiu la București pentru cei mai activi participanți.