“Accesul pe piața UE a produselor agro-alimentare, textile și altele. Cerințele importatorilor UE“ EBA a organizat două seminare practice cu expertul din Germania Uwe Konst

Chisinau, Octombrie 2015

Aproape 60 de reprezentanți ai companiilor și cooperativelor agricole din Moldova, precum și companii de procesare a produselor alimentare, producătoare de textile ș.a. au participat la 2 seminare care au avut loc la 20 și 21 octombrie la Chișinău. Tematica trainingurilor a fost “Accesul pe piața UE a produselor agro-alimentare, textile și altele. Cerințele importatorilor UE“ care au fost organizate în contextul implementării acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, ALSAC. Speakerul training-urilor a fost dnul. Uwe Konst, economist specializat în sectorul bancar și problemele de export în UE.

Seminarul a oferit o imagine de ansablu asupra pașilor necesari de a fi efectuați și executați într-u exportul cu succes în direcția UE, inclusiv certificarea de export, procedura de export, dificultați în contractele de export, cerințele tehnice la export și marketing-ul în contextul exportului. Training-ul au fost axate pe cazuri practice a problemelor sus-menționate, în acest fel oferind un impact direct participanților.

Seminarele din partea Dlui. Konst au fost organizate în contextul implementării ALSAC, și au fost susținute ca parte a 2 proiecte în derulare implementate la momentul actual de EBA:

  • Proiectul MAC-P, componenta 2 care este implementat de UCIMPA. Proiectul este implementat de Banca Mondială (Asociatia Internationala de Dezvoltare), Guvernul Suediei si Facilitatea Globală de Mediu.
  • Proiectul “Informarea sectorului privat despre Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător și comerțul extern pe piața din Uniunea Europeană” finanțat de agenția SUA pentru dezvoltare internațională USAid, implementat prin inițiativa FHI 360 și Fundația Est-Europeană. 

Cursul de instruire este organizat în cadrul proiectului implementat de EBA Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundației Est-Europene și FHI 360.Acest curs este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID, a Guvernului SUA, FHI 360  și/sau Fundației Est-Europene.

Acest curs este co-finantat de Proiectul MAC-P al Bancii Mondiale.