Agenții economici din Moldova vor fi instruiți și vor putea obține consultanță referitor la comerțul liber cu Uniunea Europeană

Agenții economici din Moldova vor fi instruiți și vor putea obține consultanță referitor la comerțul liber cu Uniunea Europeană. Pe 1 iulie 2014, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova ]n parteneriat cu EBA Moldova au lansat Proiectul "Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici".

Proiectul a fost inițiat în contextul semnării Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană (DCFTA), cu scopul de a pregăti agenții economici din Republica Moldova in contextul implementarii DCFTA și a consolida capacitățile acestora de export pe piața UE.

Programul va fi realizat în perioada iunie - decembrie 2014, de Camera de Comerț și Industrie Republicii Moldova împreună cu Asociaţia Businessului European (EBA Moldova), fiind finanțat de Guvernul Suediei prin intermediul Corporaţiei Financiare Internaţionale, subdiviziune a Băncii Mondiale.

În cadrul proiectului se preconizează:

  1. Crearea unui sistem de servicii permanente de consultanță prin intermediul căruia agenților economici, în special IMM, le vor fi explicate aspectele practice ale prevederilor DCFTA și le vor fi oferite informații/consultanță.  Pentru realizarea acestui obiectiv va fi lansată o Linie fierbinte și vor fi instruiți consultanți în domeniu.
  2. Organizarea seminarelor practice și de informare, precum și a activităților similare, destinate agenților economici din diferite ramuri ale economiei naționale și din diferite regiuni ale țării, inclusiv din stânga Nistrului. În total, vor avea loc 26 seminare în mun. Chișinău, Bălți, raioanele Edineț, Soroca, Cahul, UTA Găgăuzia și la Râbnița.
    Tematicile abordate vor viza regulile și cerințele de acces pe piața UE, administrarea vamală, promovarea mărfurilor și ofertelor comerciale în statele membre UE, tehnici de negocieri, încheierea contractelor de export/import, barierele tarifare și netarifare, instrumente de finanțare pentru exportatori, instrumente de marketing si promovarea produselor pe o piata externa etc.
    Seminarele vor fi conduse de către experți din Olanda, Belgia, România, precum și de către experți locali în domeniul comerțului și asistenței financiare.
    Întreprinzătorilor le vor fi explicate detaliat prevederile DCFTA, beneficiile, impactul DCFTA asupra dezvoltării competitivității și capacităților de export, inclusiv pentru IMM, ce suport oferă UE pentru implementarea DCFTA.
  3. Organizarea a două vizite de studiu în Belgia și România. În cadrul acestora, agenții economici autohtoni vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu practicile europene, să preia experiența întreprinzătorilor de acolo, să inițieze parteneriate de afaceri.
  4. Conlucrarea Comitetelor sectoriale din cadrul CCI și EBA cu autoritățile publice centrale în vederea asigurării unui dialog public-privat eficient pentru implementarea DCFTA.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie - martie 2014 exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat 318,8 mil. dolari SUA (cu 22,5% mai mult faţă de ianuarie-martie 2013), deținând o cotă de 55,6% în totalul de exporturi (44,1% în ianuarie-martie 2013).

Primele 6 țări din UE unde se exportă produsele moldovenești sunt: România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Polonia și Franţa.

Importurile din ţările Uniunii Europene s-au cifrat la 549,1 mil. dolari SUA (cu 6,9% mai mult decât în ianuarie-martie 2013), deținând o pondere de 45,1% în totalul de importuri (41,3% în  ianuarie-martie 2013).

Principalii parteneri din UE la capitolul importuri în RM sunt: România, Germania, Italia, Polonia, Austria și Franţa.

Linia fierbinte: Camera de Comerț și Industrie,
mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 151
tel: 022 22-33-10, Dorin Rojnevschi
e-mail: project@chamber.mdwww.chamber.md

Linia fierbinte: Asociaţia Businessului European,
mun. Chișinău, str. 31 August 139
tel:  079159199, Ion Ceban
e-mail: ioncbn@gmail.comwww.eba.md