Ziua a început cu o discuție constructivă alături de Dl Eugen Tomac, Deputat în Parlamentul European, care a reiterat sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. În cadrul discuției, acesta a subliniat importanța continuării agendei de reforme și a evidențiat necesitatea creării unui fond de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova – un instrument esențial pentru stimularea interesului investițional în regiune.
Ulterior, delegația a avut ocazia să interacționeze cu echipa Directoratului General pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW) din cadrul Comisiei Europene. Discuțiile s-au concentrat pe inițiativa de dereglementare și simplificare legislativă, anunțată recent de președinta Ursula von der Leyen, menită să contribuie la crearea unui climat investițional mai atractiv la nivelul Uniunii Europene și în legislațiile naționale ale statelor membre.
Agenda zilei s-a încheiat cu o întrevedere valoroasă cu domnul Victor Negrescu, Vicepreședintele Parlamentului European și un susținător activ al Republicii Moldova. În urma discuțiilor cu delegația, domnul Negrescu și-a exprimat deschiderea de a sprijini Republica Moldova în mai multe direcții: consolidarea capacităților necesare pentru accesarea proiectelor europene de amploare, susținerea unor inițiative prioritare în contextul reformelor, precum și întărirea capacităților instituționale ale administrației publice din Republica Moldova.
Delegația este formată din reprezentanți ai Secretariatului Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, membri ai asociațiilor de business: Asociația Moldova Fruct, Federatia Nationala A Fermierilor, Asociația "Agro Oguz", jurnaliști cu profil economic, reprezentanți ai EBA Moldova și Helvetas Moldova, Șefa Oficiului European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) în Moldova, reprezentanți ai Delegației UE la Chișinău și ai Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Scopul principal al vizitei constă în promovarea și susținerea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, prin accent pe implementarea concretă a Growth Plan-ului. În acest context, se urmărește avansarea reformelor în domenii-cheie și stimularea unei dezvoltări economice sustenabile, bazate pe creșterea valorii adăugate în sectorul real al economiei.
Vizita a fost organizată de EBA și Helvetas Moldova, cu sprijinul financiar al Programului AJE – Academia de Jurnalism Economic.