Un apel către reprezentanții bussinesului din Moldova de a respecta și susține drepturile copiilor

UNICEF, Pactul Global și Asociația Businessului European au lansat la Chișinău „Principiile de Business și Drepturile Copiilor". Cele 10 principii îndeamnă agenții economici să desfășoare un business responsabil pentru copii, în interesul superior al copiilor și familiilor acestora.

Chișinău, 15 mai 2012 - Un set de referință din zece principii a fost făcut public pe 15 mai la Chișinău cu scopul de a asigura respectul și sprijinul drepturilor copiilor de către mediul de afaceri. Organizatorii evenimentului - UNICEF, Pactul Global și Asociația Businessului European - au lansat un apel către companii privind intensificarea eforturilor de susținere a drepturilor copiilor la locurile de muncă, piețele de desfacere și în comunitate.

Acoperind o gamă largă de probleme-cheie, începând cu munca copiilor și practicile de marketing și publicitate, și până la rolul afacerilor în sprijinirea copiilor aflați în situații de urgență, principiile îndeamnă întreprinderile comerciale să susțină drepturile copiilor prin angajamente politice, demersuri și măsuri de remediere.

Principiile identifică o gamă largă de acțiuni, care ar trebui să fie preluate de businessul privat pentru a preveni și soluționa efectele nefavorabile ale activităților comerciale, dar și pentru a maximiza efectele pozitive ale acestora asupra vieții copiilor. Aceste principii sunt destinate tuturor tipurilor de afaceri, transnaționale și altele, indiferent de dimensiunea, domeniul, locul, proprietarul și structura acestora.

De asemenea, principiile se adresează și altor actori sociali care stabilesc relații cu mediul de afaceri, în special guvernelor și societății civile. Guvernele la toate nivelele au datoria de a proteja, respecta și îndeplini drepturile copiilor. În același timp, toți actorii sociali, inclusiv mediul de afaceri și societatea civilă, trebuie să se supună legislației naționale în vigoare și să respecte standardele internaționale cu privire la drepturile copiilor. Principiile încearcă să identifice rolul afacerilor pentru a răspunde apelului comunității internaționale către toți membrii societății de a adera la mișcarea globală ce contribuie la construirea unei lumi mai bune pentru copii.

Principiile se bazează pe rezultatele unui proces global de consultare, la care au participat peste 600 de oameni de afaceri, reprezentanți ai societății civile și copii. Procesul de consultare a cuprins câteva mii de persoane.

Principiile au fost dezvoltate de către UNICEF, UN Global Compact şi "Salvați Copiii" şi lansat în martie 2012 la Londra. Multe companii internaţionale importante cum ar fi IKEA, H&M, KPMG, Marks & Spencer etc. au confirmat importanța respectării acestor principii în activitatea lor.

În Republica Moldova evenimentul este organizat de UNICEF, Pactul Global și Asociația Businessului European. Peste 30 de agenți economici au participat la eveniment.  

Pentru contact:
Irina Lipcanu, Ofițer de Presă UNICEF Moldova, tel: 269 235; ilipcanu@unicef.org