Conferinta Trade Facilitation Regional Maturity and Capacity Building, din Belgrad, Serbia

Conferința regională privind maturitatea și consolidarea capacităților pentru facilitarea comerțului, care are loc la Belgrad, Serbia, 16 - 17 mai.

Republica Moldova este reprezentată de reprezentanții Consiliului Economic pe langa Prim Ministru - Diana Levcenco, Consultant Reglementare în Afaceri, Consultant Tranziție Verde și Mariana Rufa, CEO EBA și Președinte al Grupului de Lucru Tranziție Verde și Facilitare a Comerțului din Consiliul Economic al PM.

Obiectivul cheie al evenimentului este identificarea modelelor și soluțiilor, precum și împărtășirea celor mai bune practici regionale legate de reconfigurarea comerțului, cele mai bune modele regionale de integrare a comerțului, dezvoltarea comerțului electronic, creșterea serviciilor digitalizate legate de comerț furnizate de instituțiile guvernamentale, modalități de îmbunătățire, să asigure accesul pe piață și diversificarea pieței pentru țările candidate și cum să se concentreze mai bine negocierile comerciale. În acest scop, este crucial să se consolideze platformele de dialog public-privat pentru asigurarea convergenței dintre sectorul public și cel privat, asigurându-se astfel că nevoile de afaceri sunt bine ascultate și luate în considerare în proiectarea politicilor publice.

Republica Moldova este una dintre primele țări care a creat în 2017 Consiliul de Facilitare a Comerțului care funcționează pe baza unui plan de lucru și a unei agende bine definite. Consiliul Economic al PM este încredințată cu funcția Comitetului Național de Facilitare a Comerțului.