Semnarea acordului de colaborare cu Agenția de atragere a investițiilor si promovare a comerțului din Tiraspol

La 23 martie EBA Moldova (Asociația Businessului European din Moldova) a semnat un acord de colaborare cu Agenția de atragerea investițiilor si promovarea comerțului din Tiraspol. La eveniment au participat in jur de 40 companii din Republica Moldova  si regiunea transnistreana.

Silvia Radu, Președintele EBA a menționat că semnarea acordului dat poate servi drept platformă pentru a intensifica colaborarea comunității de afaceri din ambele părți.

Viaceslav Driglov, Președintele agenției gazda din Tiraspol a reiterat interesul  comunității de afaceri de a-și extinde activitatea in regiunea transnistreana.

In contextul pregătirilor care au loc pentru semnarea acordului de comerț liber aprofundat și comprehensiv dintre RM și UE, a fost transmis un mesaj către companiile ce activează in regiunea transnistreana privind necesitatea alinierii si armonizării a cadrului legislativ si a standardelor de producere la normele UE fără de care exportul în UE nu va fi posibil. Companiile au fost de asemenea invitate să participe activ la ședințele grupului de lucru creat pe marginea negocierii acordului DCFTA.

Agenții economici care au participat la forul economic au reiterat interesul cât privește extinderea afacerilor în ambele sensuri. "În urma semnării acordului de colaborare au de câștigat toți, atât businessul cât și clienții, pentru că în final vor obține prețuri mai bune în urma concurenței", a menționat Chiril Gaburici, Director General Moldcell, unul din membrii fondatori ai EBA Moldova. Artul Virtosu, Directorul Financiar al Efes Vitanta, membrul EBA a accentuat interesul si perspectivele dezvoltării businessului in regiunea data.  Valeriu Cojocaru, Director General VS Export, Membrul EBA a vorbit despre necesitatea deschiderii și promovării afacerilor in ambele sensuri, deoarece exista un potențial major și oportunități ce nu pot fi ratate.

Pentru a putea facilita integrarea economica, sunt necesare si anumite modificări de ordin legislativ. În acest sens a fost dat citirii un mesaj din partea Dlui Șevciuc privind deschiderea regiunii pentru o colaborare reciproc avantajoasa si creștere economica.

La eveniment au participat reprezentanti ai Cancelariei de Stat a RM,  Ministerului Economiei RM, Ministerului Finantelor RM, Serviciului Vamal  RM care au raspuns la intrebarile agentilor economici si au dat explicatii pe marginea cadrului legislativ existent si a modificarilor preconizate.

Evenimentul a fost organizat de EBA Moldova și Agenția pentru atragerea investițiilor și promovarea comerțului din Tiraspol.