Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, aplicabil cu titlu provizoriu începând cu 1 septembrie 2014, include un program comprehensiv de aliniere a legislației moldovenești cu standartele Uniunii Europene. Acesta se referă, printre altele, la armonizarea graduală a taxelor aplicabile în Moldova (inclusiv și taxe vamale, taxă pe valoare adăugată și accizele) împreună cu regulile curente stabilite în cadrul Uniunii Europene.
În acest context, pe 24 și 25 septembrie Asociația Businessului European a organizat training-uri ce țin de cele mai stridente implicații fiscale din cadrul Acordului de Asociere. Training-urile sunt finanțate de USAID prin intermediul East European Foundation și FHI 360. Aceste cursuri au fost livrate prin intermediul suportului substanțial din partea profesioniștilor PWC Moldova care au reușit să sensibilizeze participanții privind principalele chestiuni fiscale ce țin de Acordul de Asociere, inclusiv:
- Implementarea Acordului de Asociere și implicațiile regulatorii;
- Evoluția sistemului TVA: impactul imediat și ulterior;
- Armonizarea sistemului general de accize;
- Cerințele noi ale regimului vamal: provocări și oportunități.
Armonizarea legislației Moldovenești va fi un proces destul de complex. Autoritățile de stat din Moldova și sectorul privat ar trebui să fie pregătite pentru aplicarea noilor reguli. În acest sens, scopul principal al training-urilor a fost de a asigura o percepere integrală din partea auditoriului a dispozițiilor Acordului de Asociere și beneficiile eventuale care au rezultat din aceste regulamente noi. Un alt scop al training-urilor a fost de a stimula participarea activă a reprezentanților mediului de afaceri în procesul de armonizare a legislației Moldovenești.
Stilul interactiv al speakerilor și tematicile stridente discutate au adus acestor evenimente un succes veritabil, luând în considerare nu doar numărul mare de participanți, dar și calitatea superioară a prezentărilor și organizării.