EBA a organizat sesiunea nr. 2 din cadrul Academiei de Jurnalism Economic

20 de jurnaliști și comunicatori au participat la o instruire organizată de Academia de Jurnalism Economic în parteneriat cu Expert-Grup privind funcționarea conturilor internaționale ale unei țări și legătura lor cu alți indicatori macroeconomici. Instruirea a fost susținută de Marina Soloviova, directoare de programe politici economice Expert Grup.
 
Printre subiectele abordate în cadrul instruirii se numără structura balanței de plăți, inclusiv exemple de interpretare a statisticii pe baza fluxului de investiții directe, determinarea stării de sănătate a contului curent în raport cu alți indicatori macroeconomici, cum ar fi exporturile și importurile, stabilitatea sectorului financiar sau evoluția PIB-ului. Alte subiecte au vizat modul de utilizare a statisticii de către diverse instituții publice, organizații internaționale și de către sectorul privat.
 
„Dacă se deteriorează contul curent al balanței de plăți, se poate de anticipat o depreciere a monedei naționale. În dependență de gradul de deschidere a economiei, deprecierea poate conduce la creșterea inflației, iar în acest caz, banca centrală poate să înăsprească politica monetară prin majorarea dobânzilor sau limitarea lichidității în sistemul bancar”, a declarat Marina Soloviova.
 
”Am fi bucuroși dacă aceste date ar ajuta jurnaliștii să interpreteze notele statistice publicate de instituțiile publice, dar și comunicatorii acestora să traducă în limbaj accesibil datele de care dispun. Într-un final, va beneficia utilizatorul final de informații – cetățenii simpli, agenții economici, consumatorii, care vor putea înțelege mai bine evoluțiile economice și impactul asupra propriului buget”, a declarat Vitalie Condrațchi, coordonatorul AJE.
 
Academia de Jurnalism Economic este derulată de European Business Association Moldova cu sprijinul membrilor săi și are ca obiectiv îmbunătățirea calității jurnalismului economic în Republica Moldova, oferindu-le jurnaliștilor acces la surse de informație și abordări aprofundate ale subiectelor economice.