Webinarul EBA Experts Talk: Poduri cu România: Asemanarile cu România: Experiență practică în armonizarea directivei UE cu privire la TVA

La data de 9 septembrie, EBA în cooperare cu PwC Moldova au organizat un webinar în cadrul programului Expert Talk: Asemanarile cu România: Experiență practică în armonizarea directivei UE cu privire la TVA.

Unul dintre obiectivele strategice ale politicii externe și interne a Republicii Moldova este integrarea europeană. Armonizarea treptată a legislației și practicilor fiscale cu practicile Uniunii Europene (UE) este, de asemenea, o cerință a Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC). Se așteaptă ca Moldova să își îmbunătățească și să dezvolte sistemul și administrația fiscală, inclusiv armonizarea legislației în impozitele indirecte cu prevederile Directivei Consiliului 2006/112 / CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (Directiva TVA UE).

Cu toate acestea, modificarea textului legislativ național în deplină conformitate nu este neapărat o abordare recomandată în temeiul directivei, aceasta din urmă conținând opțiuni și posibilități alternative de aplicat. Prin urmare, este foarte important să identificăm clar de la bun început posibilele opțiuni pe care Moldova le poate alege, valorificând „lecțiile învățate” ale țărilor care au experimentat deja un proces similar.

Atelierul organizat de EBA Moldova cu sprijinul PwC a evidențiat principalele lecții învățate de România în timpul procesului de armonizare a TVA, atât din perspectiva afacerii, cât și a autorităților de stat. Invitatul special, Mariana Vizoli, care a coordonat procesul de armonizare a TVA din România, va aduce informații utile utile.

Speakeri:

Adina Vizoli-Alexandru - Director PwC România, Impozite indirecte, Chartered Tax Advisor.

Adina Vizoli are peste 15 ani de experiență în proiecte naționale și internaționale în domeniul serviciilor profesionale. Este specializată în domeniul impozitelor indirecte, aspecte legate de taxa pe valoarea adăugată, analize de impact axate pe regimul de aplicare a TVA la nivel național și al Uniunii Europene, soluții pentru eficientizarea aplicării impozitelor, asistență acordată clienților autorităților fiscale române în inspecții proceduri de audit fiscal.

Anastasia Dereveanchina - Senior Manager PwC Moldova, Lead of Tax & Legal practice.

Mariana Vizoli - Consultant fiscal independent.

Mariana Vizoli a avut o carieră de 18 ani în Ministerul Finanțelor Publice, unde a ocupat mai multe funcții, printre care Director, Director General Adjunct, Director General al Direcției Generale Legislație, Cod Fiscal și Reglementări Vamale și Secretar de Stat pentru Probleme Fiscale. În perioada de preaderare, dumneaei a coordonat grupul de lucru din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, care a elaborat Documentul de poziție - Impozitare - TVA, pentru a alinia legislația națională în domeniul TVA cu acquis-ul UE. Ulterior, ea a coordonat două proiecte finanțate din fonduri PHARE, primul vizând transpunerea în legislația națională a directivelor UE în domeniul TVA începând cu data aderării.