EBA și-a asumat angajamentul să faciliteze implementarea măsurilor DCFTA

EBA Moldova dat start la implementarea planurilor de acțiuni din cadrul celor două noi proiecte care i-au fost acordate.

Primul proiect se concentrează asupra capacității sectorului privat, anume ce ține de cunoștințe și conștientizare, pe probleme ce țin de ALSAC și comerțul extern orientat spre piața UE și este implementat de EBA Moldova cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundației Est Europene și FHI 360. Proiectul are numeroase componente și include runde de seminare pe tematici cum ar fi:

  •  dificultățile financiare și fiscale în contextul implementării ALSAC;
  •  accesul pe piata UE a produselor agro-alimentare; cerintele importatorilor UE,

precum și o atenție sporită asupra politicii de lobare prin intermediul comitetelor sectoriale EBA in domenii ca politica fiscală, agricultură, mediu și energie. În contextul aceluiași proiect, va fi organizată o conferință care va viza aspecte ce țin de importuri acoperite de cadrul normativ ALSAC în decembrie 2015.

În același sens, EBA a fost angajată cu implementarea componentei 2 a proiectului MAC-P, un proiect al Băncii Mondiale care susține competitivitatea agriculturii moldovenești. Obiectivul celei de-a doua componente este de a îmbunătăți accesul pe piață prin consolidarea capacităților cooperativelor nou create din Republica Moldova. Seminarele vor fi facilitate de practicieni din statele membre ale UE și vor acoperi următoarele tematici:

  1. managementul cooperativelor agricole;
  2. cerințele de import a fructelor și legumelor;
  3. strategii de negociere și comerț;
  4. tehnici de marketing pentru produsele agricole;
  5. dificultăți în contractarea internațională și standarte de calitate.

Orice membru EBA sau beneficiar care dorește să participe la evenimentele ce vizează proiectele sus menționate ne pot contacta pe : tel: +373 79 025 999 sau email: ion.cebanu@eba.md