EBA și membrii săi s-au întrunit cu dnul. Petras AUSTREVICIUS, Raportorul Special al Parlamentului European

La 8 februarie 2016 EBA și membrii săi au discutat cu Dnul Petras AUSTREVICIUS, Raportorul Special al Parlamentului European pentru implementarea Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova.

Dnul. Petras Austrevicius a prezentat pe scurt în ce constă scopul misiunii sale în RM, și anume faptul că urmează să fie elaborat un raport special ce ține de implementarea Acordului de Asociere iar apoi prezentat Parlamentului European în acest sens. Prin întrunirea acestuia cu EBA Moldova, oficialul European a ținut să afle ce probleme înfruntă sectorul privat în contextul implementării acordului.

Membrii EBA au avut ocazia să descrie problemele cheie și să prezinte exemple concrete de probleme pe care sectorul privat le înfruntă în ansamblu. Discuția s-a axat în primul rând pe carența sistemului judiciar și instituțiilor publice. În acest sens au fost enumerate câteva sectoare concrete cum ar fi sistemul bancar, sectorul energetic, asigurări, procesarea de carne și importul de carne, telecomunicațiile, microfinanțarea și altele.

În urma ședinței EBA va elabora o scrisoare oficială, în care vor fi enumerate problemele cheie ce țin de implementarea ALSAC, care urmează a fi remisă instituțiilor internaționale acreditate în Moldova precum și o copie a acestei scrisori care urmează a fi remisă Parlamentului European.