EBA lanseaza comitetul pe agricultura

 

La data de 20 martie 2014 EBA Moldova a lansat prima sedinta a comitetului pe agricultura. La sedinta au participat reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului agriculturii si industriei alimentare, Agentiei nationale pentru  siguranta alimentelor, Asociatia Moldova Fruct, agenti economici din RM. Sedinta a fost sustinuta de proiectul ACED finantat de USAID.

Sedinta a inceput cu o prezentare oferita de Dna Inga Ionesii, director al direcţiei generale politici comerciale, Ministerul Economiei privind DCFTA si impactul asupra importatorilor si exportatorilor de produse agro-alimentare. Prezentarea a fost urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri moderata de Dna Mariana Rufa, director executiv EBA Moldova. Dna Rufa a prezentat scopurile comitetului pe agricultura EBA si anume identificarea si analiza celor mai frecvente probleme cu care se confrunta exportatorii de fructe si legume (la etapa actuala) pe piata UE. Au fost puse in discutie unele din aceste probleme, asa ca certificarea fitosanitara, procedura de repatriere a fondurilor, taxele de import pu produse de impachetare/ ambalare si echipamente post recoltare, etc

EBA impreuna cu partenerii sai vor veni cu o lista de propuneri ce vor fi agreate cu exportatorii. Ulterior propunerile urmeaza a fi depuse catre institutiile de stat spre examinare.