EBA Moldova a participat la “Moldova Business Week 2014” organizată de Delegația UE în Moldova și Miepo, care a avut loc între 5-12 Iunie în incinta Hotelului Leogrand Convention Center

Scopul "Moldova Business Week" a fost de a promova potențialul de export și de atragere a investițiilor a Republicii Moldova și va cuprinde mai multe evenimente majore, printre care Forul Exportatorilor, ședința Diplomatic Economic Club, Forul Economic Vienez, Conferința Investorilor Europeni și este adresat companiilor din țară, precum și mediului investițional internațional.

Apogeul din cadrul Business Week a fost vizita Președintelui Comisiei Europene, Excelența Sa D-ul Jose Manuel Barroso pe 12 iunie, care a participat la Conferința Internațională a Investitorilor Moldova-UE, pe lângă Prim-Ministrul RM Dnul Iurie Leancă.

În discursul său Președintele Comisiei Europene a menționat că ‘Moldova a întreprins eforturi considerabile în contextul semnării Acordului de Asociere care va fi semnat pe 12 iunie în Brussels. Însuși Acordul de Asociere nu este doar un document politic. Prin apropierea Moldovei de UE - cetățenii RM vor beneficia în primul rînd, liberalizarea regimului de vize fiind doar un exemplu de acțiuni întreprinse la momentul actual. Mai mult de atât - documentul crează cadrul adecvat pentru o integrare economică a țării în cadrul pieții comunității UE care cuprinde mai mult de 500 mln de consumatori."

Dnul Wilhelm Molterer, Vice Președintele Băncii Europene de Investiții a menționat - corporația își va orienta suportul pentru a construi un cadru de atragere a investițiilor străine directe, cu atît mai mult că semnarea Acordului de Asociere va facilita creșterea numărului acestora. Vice Președintele de asemenea a specificat faptul că în curînd va fi deschisă o filială a băncii în Republica Moldova.

Dnul Andras Simor, vice-președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a specificat că ei își vor orienta eforturile către implementarea ALSAC și către eficiența energetică, pentru a înlocui tehnologiile rămase încă din perioada sovietică.

EBA Moldova a participat la Forumul „Integrarea cu UE - Business planuri și așteptări". Mariana Rufa, directorul executiv al EBA a descris suportul EBA oferit sectorului privat ce ține de activitățile de lobby, advocacy și matchmaking. Dumneaei de asemenea a menționat despre asistența necesară din partea Guvernului și despre facilitarea procedurilor regulatorii care trebuie întreprinse pentru susținerea exporturilor către piața UE.

La forum au participat inalți oficiali ai sectorului public și privat și ai corpurilor diplomatice inslusiv si peste 400 de companii.