EBA a organizat evenimentul Online Event - Sancțiuni internaționale – Impact asupra pieței financiare a RM

La data de 29 martie, Asociația Businesului European (EBA Moldova) în parteneriat cu Ambasada Republicii Letonia în Republica Moldova, Banca Națională a Moldovei, PwC, Deloitte, OTP Bank a organizat Evenimentul Online „Sancțiuni Internaționale – Impact asupra Piața Financiară a RM”.

Context: Escaladarea conflictului militar lansat de Federația Rusă în Ucraina are un impact substantial asupra economiei regionale. Cel mai puternic impact asupra economiei Federației Ruse va fi generat de sancțiunile SUA și UE care vor afecta parțial instituțiile financiare care operează în RM. Deocamdată, Moldova a declarat că statul rămâne neutru și nu se va alătura sancțiunilor aplicate Federației Ruse. Cu toate acestea, Piața Financiară a RM este foarte dornică să primească orice recomandări/instrucțiuni cu privire la modul în care sancțiunile vor fi tratate de către Piața Financiară a Republicii Moldova, mai ales având în vedere faptul că Legea 308 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului nu prevede expres orice clauză în vederea sancțiunilor financiare. În contextul provocărilor actuale, precum și a configurației comerciale a RM și a tranzacțiilor financiare efectuate – sectorul financiar moldovenesc ar dori să afle despre cadrul de implementare a sancțiunilor, precum și expertiza practică internațională în acest sens în cadrul actualului regim de sancțiuni.

Scopul evenimentului a fost de a împărtăși experiența internațională a băncilor centrale, FIU, băncilor comerciale care deja aplicau astfel de sancțiuni împotriva FI rusă sau a altor cazuri similare.

Evenimentul a presupus împărtășirea cunoștințelor practice și a expertizei, precum și a recomandărilor instituțiilor de reglementare din Republica Moldova în ceea ce privește impactul asupra pieței financiare din Moldova.

Speakeri:

- Dl. Bogdan Pleșuvescu, Președinte, Victoriabank; Vicepreședinte EBA
- Dl. Vladimir Munteanu, Viceguvernator al Băncii Naţionale a RM
- Dna. Laura Lica-Banu, Director, Consultanta Financiara, Criminalistică
- Dna. Adriana Mihai, Manager, Consultanta Financiara, Criminalistică
- Dl. Eric Lorber, director, Cyber, Risk & Regulatory Consulting Solutions, PwC SUA
- Dl Vladimir Munteanu, Viceguvernator al Băncii Naţionale a RM Băncii Naţionale a Moldovei
- Dl. Zoárd Gázmár, Șef de conformitate, OTP Bank Ungaria
- Dl. Paulis Iļjenkovs, șef adjunct al Diviziei de analiză strategică a Unității de informații financiare din Letonia
- Dna. Dita Daukste, șeful diviziei de asistență și reglementare FCMC Letonia.

La eveniment au participat peste 130 de participanți, reprezentanți ai pieței financiare, reprezentanți ai autorităților publice cebtrale, reprezentanți ai sectorului privat și a corpului diplomatic.