EBA participă la prima ședință a Consiliului Economic al Prim-ministrului din acest an

Pe 17 martie 2016, EBA Moldova a asistat la prima ședință a Consiliului Economic al Prim-ministrului din acest an. Subiectele abordate în cadrul discuțiilor s-au referit la reluarea activității Consilului și desemnarea membrilor permanenți, stabilirea unor grupuri de lucru sectoriale, aplicarea Registrului de Stat al Controalelor și restanțele la implementarea reformei controalelor în ansamblu. 

EBA a evidențiat necesitatea de a asigura funcționalitatea Consiliului Economic, care este esențială pentru continuarea unui dialog structurat și permanent cu mediul de afaceri. Asigurarea aplicării și monitorizarea implementării deciziilor adoptate în cadrul Consiliului ar trebui să constituie o prioritate. 

În ceea ce privește problema controalelor de stat, este nevoie de mai multă transparență și previzibilitate. Reforma controalelor de stat trebuie să se realizeze printr-o abordare sistemică și să cuprindă toate instituțiile de control, inclusiv organele de drept cu funcție de control. Aplicarea corespunzătoare a Registrului de Stat al Controalelor va aduce mai multă transparență asupra activității de control efectuate de instituțiile abilitate. Controalele de stat trebuie să se axeze în mod prioritar pe acei întreprinzători, care activează în condiții ilegale și netransparente, și care în acest fel, încurajează și beneficiază de condițiile economiei tenebre.