EBA POLICY DIALOGUE with EU COMMISSION in BRUSSELS

EBA POLICY DIALOGUE with EU COMMISSION in BRUSSELS
 
In perioada 3-7 iunie EBA Moldova, reprezentata de Mariana Rufa, EBA CEO, a participat la reuniunea mondiala a EBO WORLDWIDE NETWORK, cu desfașurarea anuală la Bruxelles. Agenda ședințelor s-a focusat pe prioritățile cheie ale UE pentru perioada următoare.
 
Astfel, au avut loc întrevederi cu înalții oficiali din Cabinetul Ursula Von Der Leyen, Cabinetul Valdis Dombovskis, consilierii Comisarului Thierry Breton și a Comisarului Jutta Urpilainen. De asemenea, au fost organizate ședințe dedicate rețelei regionale a EBA, în care EBA Moldova a avut întrevederi cu Dl Dirk Schuebel EEAS, Marco Duerkop DG TRADE, Diana Jablonska DG NEAR și echipa responsabilă pentru Moldova.
 
Au avut loc prezentări oferite de reprezentanții din cadrul DG INTPA, DG GROW, DG CONNECT, DG TAXUD, Business Europe, ref la prioritățile de politici ale UE pentru perioada următoare:
- Securitate
- Ajutorul pentru Ucraina
- Sustenabilitate economica și a lanțurilor valorice
- Green Deal și susținerea dezvoltării business-ului, inclusiv cum se va implementa în practica CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)
- Digitalizarea și securitatea cibernetică
- Extinderea UE - în acest sens - integrarea R.MOLDOVA și a UCRAINEI, reiterând prerogativa implementării pachetului de reforme.
 
O prioritate cheie, însă, în toate discuțiile a fost susținerea și dezvoltarea business-ului în UE, pe piețele terțe, pentru a dezvolta economia.
 
În cadrul sedințelor dedicate, Mariana Rufa a prezentat prioritățile businessului din Moldova, ce țin, în mod prioritar, de securitate, inclusiv cibernetică; fluidizarea traficului la frontieră, facilitând comerțul internațional, precum și unele realizări de reforme pentru business și cadrul de colaborare a EBA cu leadershipul politic.