EBA susține modelele transparente și efective de reformă fiscală

La 21 octombrie 2015, EBA Moldova a organizat o cină de lucru cu fostul Ministru de Finanțe din Georgia, Aleksi Aleksishvili care a deținut funcția din iunie 2005 până în septembrie 2007, pe parcursul primului mandat al Guvernului condus de Mikheil Saakashvili. Înafară de membrii și boardul EBA, la întrunire de asemenea a participat Ministrul de Finanțe din Moldova, dnul. Anatol Arapu.

Pe parcursul prezentării sale, dnul. Aleksishvili a vorbit despre reformele politicii fiscale care erau esențiale pentru modernizarea Georgiei și ridicarea acesteia în clasamentele internaționale, cum ar fi Doing Business sau Global Competitiveness Index. Dumnealui s-a axat în particular pe problemele politicii fiscale și reformele în serviciul vamal și inspectoratul fiscal.

Dnul. Aleksishvili a subliniat faptul că implementarea cu succes a reformelor fiscale în Georgia a fost posibilă datorită suportului și voinței politice puternice. Ce ține de măsurile specifice întreprinse pentru a atinge acest obiectiv, dumnealui a menționat despre necesitatea simplificării sistemului fiscal, centralizarea sistemului de autorități fiscale, reducerea corupției, de-monopolizarea sectoarelor cheie în economie și lucrul asupra încrederii sectorului privat în Guvern. 

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului implementat de EBA Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundației Est-Europene și FHI 360. Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID, a Guvernului SUA, FHI 360  și/sau Fundației Est-Europene.