EBA Moldova – participă la reuniunea mondială EBO Worldwide Network

EBA Moldova a participat la reuniunea anuala a rețelei mondiale a Asociațiilor Europene de Business (EBO Worldwide Network) care s-a desfășurat în perioada 26-28 noiembrie în Kuala Lumpur, Malaesia.

Evenimentul a fost organizat de Camera europeană de comerț și industrie a Malaesiei (EU Malaysia Chamber of Commerce and Industry) cu suportul Unității pentru relații externe a Directoratului general întreprinderi și industrie a Comisiei Europene.

Discuțiile s-au axat în mare parte pe următoarele:

  • prezentarea situației de moment de către fiecare asociație prezentă la reuniune, descrierea pe scurt a situației de țară și a contribuției asociației în consolidarea mediului de afaceri, precum și a problemelor depistate;
  • schimb de opinii privind îmbunătățirea și dezvoltarea rețelei internaționale a asociațiilor în domeniu;
  • prezentarea unei imagini generale privind comerțul UE cu statele partenere și ultimele evoluții cu regiunea ASEAN.

O atenție specială în cadrul discuțiilor a fost acordată rolului important pe care asociațiile de business trebuie sa-l asigure în relația dintre țara pe care o reprezintă și Comisia Europeană. În acest sens, este necesar de a consolida relațiile între serviciile Comisiei și organizațiile respective, de a mediatiza pe scară largă politicile și acțiunile UE în scopul unei implementări eficiente a agendei naționale.

Asociațiile prezente la reuniunea globală au avut ocazia să participe la un for economic "Comunitatea economică ASEAN 2015", organizat de Camera europeană de comerț și industrie a Malaesiei. Vorbitorii au reiterat provocările și oportunitățile nevalorificate pentru IMM-uri din UE și regiunea ASEAN în sectorul de servicii. În aceeași zi, EBO Worldwide Network și Business Europe au semnat un Memorandum de înțelegere.

Reuniunea globală a EBA a adunat reprezentanți ai Business Europe, Dl. Pascal Kerneis - Director, Directoratul General pentru industrie și întreprinderi (DG Enterprise and Industry) Dna Bettina Furche și reprezentanți ai EBA din următoarele țări, membri ai rețelei mondiale a asociațiilor europene de business:

  1. Mr. Hovhannes Igityan (Armenia),
  2. Mr. Jason Collins (Australia),
  3. Ms. Sheila Scopis (Cambodia)
  4. Mr. Mark Rushton (China),
  5. Ms. Talida Goean (European Chamber of Commerce in Hong Kong),
  6. Mr. Vinod Verma (India),
  7. Mr. Patrik Jonasson (Indonesia),
  8. Ms. Julie Kussidi (Kazakhstan),
  9. Mr. Ramon Bruesseler (Laos),
  10. Mr. Dimitar Ristovski (The Former Yugoslav Republic of Macedonia),
  11. Ms. Minna Saneri (Malaysia),
  12. Mrs. Mariana Rufa (Republic of Moldova),
  13. Mr. Gerry Constantino (Philippines),
  14. Ms. Niranjala De Mel (Sri Lanka),
  15. Mr. Freddie Hoeglund (Taiwan),
  16. Mr. Hugh Vanijprabha (Thailand).