Relaţiile economice şi comerciale dintre UE şi Republica Moldova

La  25 aprilie 2012 Delegaţia UE în Republica Moldova şi Guvernul RM în parteneriat cu EBA Moldova au fost gazda unui eveniment privind relaţiile comerciale şi economice dintre UE şi Republica Moldova. La eveniment au participat invitați din Moldova, Transnistria şi reprezentanți ai  companiilor europene care s-au dat cu părerea vizavi de statutul relaţiilor economice UE-Moldova şi negocierile privind  acordul de asociere, inclusiv DCFTA, ca parte componentă a acestuia.

Evenimentul a fost deschis de către doamna Silvia Radu, Preşedinte al Gas Natural Fenosa, Preşedinte al EBA, dl Vlad Filat, prim-ministru al RM şi dl Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în RM, dumnealor au reiterat angajamentele şi implicaţii RM în procesul de integrare în UE.

Prim-ministru Republicii Moldova, Vlad Filat, și-a exprimat aprecierea pentru organizarea unui astfel de eveniment ca urmare a importanţei DCFTA în agenda guvernamentală. Relaţiile dintre RM şi UE trebuie să fie abordate într-un mod multidimensional, în cazul în care componenta economică este o prioritate. Premierul moldovean a menţionat lansarea negocierilor cu privire la DCFTA , precizând că semnarea acordului este proiectat pentru 2013.

Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova a declarat ca începând cu anul 2009 fluxul comercial dintre RM şi UE a crescut ajungând la 2,7 miliarde euro în 2011. Ambasadorul a promis că UE va sprijini intențiile de integrare europeană a RM şi va ajuta Moldova  în implementarea reformelor pentru alinierea ţării  la valorile UE.

Silvia Radu, Preşedinte al Gas Natural Fenosa, Preşedinte al EBA Moldova, a menţionat că integrarea europeană este o mare oportunitate pentru comunitatea de afaceri din Moldova şi Asociația Businessului European,  care permite de a sprijini investitorii străini şi întreprinderile locale în alinierea standardelor lor de management și de afaceri la Aquis-ul UE.

Forumul  a oferit posibilitatea ca reprezentanții întreprinderilor locale, din Transnistria şi cei din  străinătate  să adreseze întrebări reprezentanţilor Guvernului, fiindu-le prezentate indicaţii cu privire la modificările şi reformele în curs de implementare în contextul procesului de integrare în UE.