Silvia Radu, Preşedintele consiliului, a menţionat că EBA a fost fondată și înregistrată oficial la 12 octombrie având drept fondatori 10 companii, unii dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova. Preşedintele de onoare al EBA Moldova este Dirk Schuebel, Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova. Silvia Radu a explicat că EBA va orienta activitatea asociației în cele trei domenii principale: prin îmbunătăţirea mediului de afaceri prin intermediul comitetelor sectoriale în domenii cum ar fi cel fiscal şi vamal, servicii financiare, eficienţa energetică, sfera socială, infrastructură, prin simplificarea modalităților de sprijin în afaceri prin servicii destinate reprezentanților companii locale şi străine şi exercită și funcția unui Centru de Resurse pentru întreprinderi. "Una dintre inițiativele EBA este în curs de pregătire și anume vizita în Olanda care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie 2011 cu scopul facilitării găsirii de contacte și parteneri de afaceri . Sperăm că întreprinderile din Moldova vor descoperi noi oportunităţi şi diversifica exporturile lor", a mai adăugat Silvia Radu.
La ceremonia de lansare a EBA Moldova au participat Prim-ministrul Vlad Filat şi Algirdas Semeta, comisarul european pentru Impozitare şi Uniunea Vamală , ambasadori acreditaţi în RM, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale în Moldova şi alţi invitaţi.
"EBA ar putea deveni o platformă pentru dialog şi comunicare în special în contextul negocierilor privind DCFTA cu UE, avem mari speranțe în viitorul acestei asociaţii. Pe lângă atragerea de noi investiţii, ne bazăm și pe implementarea bunelor practici şi a standardele economice europene. Republica Moldova are mari speranțe legate de cooperarea cu spaţiul economic european. Mai mult decât atât,între Republica Moldova şi UE există mai multe similitudini geografice, istorice şi culturale. Peste 50 la sută din comerţul exterior a Republicii Moldova se efectuează în UE, acest fapt vine drept urmare a activității companiilor străine ce operează în Republica Moldova. Scopul nostru este să ajungeți tot mai departe cu noi realizările în acest sens ", a menționat în cadrul discursului său, Prim-ministrul, Vlad Filat.
Algirdas Semeta a salutat inaugurarea Asociației Businessului European, menţionând că asociaţia ar putea aduce beneficii entităţilor economice europene şi locale și prin preluarea și implementarea celor mai bune practici şi standarde europene.
"Atât UE, cât şi Republica Moldova sunt interesate de dezvoltarea relaţiilor economice. Acest lucru este confirmat de avansarea negocierilor privind Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE şi prin îmbunătăţirea cadrului normativ privind cooperarea în domeniul vamal", a spus comisarul.
Referindu-se la aspectele legate de cooperarea vamală, Algirdas Semeta a subliniat faptul că o activitatea mai fructuoasă a Serviciului Vamal ar aduce beneficii pentru economia Moldovei. Comisarul european a subliniat că trebuie să se dea prioritate ajustării normelor din Republica Moldova la standardele europene acesta constituind un prim pas spre acordul de asociere și stabilească unei profundă şi cuprinzătoare zonă de liber schimb.
Comisarul UE a mai menționat că EBA Moldova ar putea servi drept o platformă de dialog constructiv pentru rezolvarea problemelor de top, lucru care ar duce la îmbunătăţirea climatului de investiţii interne şi ar consolida relaţiile moldo-europene.
Semeta a salutat, de asemenea, participarea prim-ministrului la lansarea Asociației Businessului European constatând că prezența prim-ministrului dovedeşte gradul înalt de importanță și interes manifestat din partea moldovenească în vederea dezvoltării relaţiilor cu Uniunea Europeană.