Cea de a treia reuniune mondială a European Business Association Worldwide Network

În perioada 24-26 iunie 2013 EBA Moldova a participat la cea de a treia reuniune mondială a Rețelei Internaționale a Asociațiilor Businessului European (European Business Association Worldwide Network).

În cadrul vizitei EBA a avut ocazia să participe la discuții cu oficiali ai Comisiei Europene, Directoratului general pentru întreprindere și industrie, Directoratului general pentru comerț, Parlamentul European, Camere de comerț acreditate la Bruxelles, ONG Business Europe, etc.

"Europa este extrem de competitivă, a reiterat în discursul său Didier Herbert, Șef Departament, DG pentru întreprinderi și industrie, "în acest sens, rolul EBA din întreaga lume și a serviciilor de suport în afaceri oferite în scopul internaționalizării IMM-urilor devin cruciale. La moment Comisia Europeană este axată pe adresarea provocărilor legate de criza bancară, condițiile macro și micro-economice generate de criză, precum și pe insistarea asupra unor noi paradigme de dezvoltare a antreprenorialului, prin simplificarea accesului la finanțare, a procedurilor birocratice, stimulând un mediu de afaceri mai prietenos", a declarat oficialul.

Pentru a încuraja businessul european să pătrundă pe piețele emergente din țările terțe, în 2011 Comisia Europeană a lansat o nouă inițiativă "Mission for Growth". Inițiativa constă în organizarea unor misiuni ale Comisiei Europene în țările terțe, în frunte cu Antonio Taiani, Vice-Președintele Comisiei Europene, încorporând o prezență amplă a oficialilor UE și a sectorului privat. Obiectivul principal al acestor vizite rezidă în a demonstra deschiderea businessului european spre alte piețe, inclusiv prin aplicarea instrumentariului existent oferit de Comisie, țintit spre crearea unor medii de afaceri prietenoase si atractive în țările respective.

Din punct de vedere al politicilor comerciale și de dezvoltare a ÎMM, Comisia își îndreaptă eforturile spre un „Renaissance industrial", în scopul majorării potențialului investițional prin intermediul unor inițiative inovative și sustenabile. Aceste eforturi, însă, pot fi rezultative atunci când economiile emergente dezvoltă sisteme solide de cercetare și analiză, investesc în sistemul educațional în scopul dezvoltării unor capacități și aptitudini ce corespund cererii pe piață și sunt deschise să asigure un cadru legislativ coerent cu cel al UE.

Reamintim, EBO Worldwide Network reprezintă o rețea internațională ce-și desfășoară activitatea sub egida DG Întreprinderi și Industrie și care include Asociații similare din regiunea ASEAN, Asia centrală, Europa de Est și Vest, America Latină și Australia. Moldova este membrul al EBO Worldwide Network din iunie 2012, beneficiind de o mulțime de oportunități de afaceri la nivel global.