La data de 10 mai, EBA Moldova a reunit o mulțime de companii de pe ambele maluri ale Nistrului printre care s-au regăsit Fondatorii și membrii EBA, asociațiile de profil, camerele de comerț ce activează în RM. Scopul evenimentului a fost prezentarea progresului atins de EBA timp de 6 luni de la lansare.
Dirk Schuebel, Președintele onorific al EBA, Șeful Delegației UE în Moldova a deschis partea oficială a evenimentului, menționând realizările remarcabile ale EBA pe parcursul celor 6 luni de activitate , și anume suportul acordat de EBA comunității de afaceri prin diverse acțiuni, așa ca misiunile de afaceri de succes în câteva țări europene, conferințe organizate pentru mediul de afaceri, activitățile de lobby și advocacy, etc. "EBA trebuie să-și găsească rolul său în procesul negocierilor Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător (DCFTA), astfel informând comunitatea de afaceri asupra ultimelor evoluții pentru întreprinderea unor măsuri prompte", a declarat Schuebel.
Octavian Calmâc, Vice-ministrul economiei, care a participat la eveniment a apreciat înalt rolul asociației în special în crearea platformei de comunicare între sectorul public și cel privat. "În contextul integrării europene și a unui proces continuu de schimbare EBA trebuie să fie activ implicată în ajutorarea businessului în scopul diversificării pieții, găsirii unor noi parteneri, comunicării implicațiilor DCFTA, alinierii legislației naționale la rigorile UE, etc".
Silvia Radu, Președinte EBA, Președinte Gas Natural Fenosa și Mariana Rufa, Director de programe EBA au descris progresul pe care l-a înregistrat EBA pe parcursul celor 6 luni de la lansare. Printre rezultatele atinse se enumeră următoarele: 7 companii și-au găsit parteneri peste hotare și în țară, au fost semnate 6 acorduri de colaborare, au fost organizate 5 misiuni de afaceri și mai mult de 20 companii au beneficiat de servicii de consultanță prin serviciile EBA. În cadrul componentei de lobby și advocacy - comitetul sectorial pe aspecte fiscale și vamale a elaborat propuneri pentru politica fiscală 2013. Aceste propuneri au fost prezentate Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat spre examinare. EBA de asemenea a elaborat o notă informativă în care a prezentat pe scurt acele probleme de Doing business cu care se confruntă comunitatea de afaceri din RM și care au fost transmise Ministerului Economiei și MIEPO spre examinare.
În lumina acțiunilor de viitor EBA planifică să devină membrul rețelei internaționale ale asociațiilor de profil, să devină mai activă în activitățile sale de lobby și advocacy, să se implice în mediatizarea impactului pe care i-l va produce Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător asupra sectorului privat și acțiunile necesare de a fi întreprinse până la semnarea acordului în cauză și să ofere un suport mai amplu mediului de afaceri în găsirea de parteneri și a unor surse de finanțare pentru implementarea proiectelor investiționale spre dezvoltarea țării în ansamblu.