Fructele moldovenesti la mare cautare in Romania

In perioada 9-11 EBA Moldova a organizat o misiune economica in Romania, avind drept scop diversificarea pietelor prin identificarea de parteneri comerciali pe piata Romaniei pentru grupurile de producatori create in cadrul proiectului Bancii Mondiale, Agricultura Competitiva în Moldova ( MAC-P). La aceasta misiune au luat parte 12 cooperative moldovenesti, actiunea fiind organizata de EBA Moldova.

In cadrul misiunii economice au avut loc intalniri in Sfintul Gheorghe, Brasov si Bucuresti cu retele internationale de supermarkete, companii en-gros de legume-fructe, platforme logistice care au la dispozitie depozite si resursele necesare pentru asigurarea procedurii de import si distributie in Romania. Lista de eventuali parteneri a inclus: METRO, CARREFOUR, SELGROS, MEGA IMAGE, companii de logistica, depozite en-gros care au o vasta experienta in colaborarea cu retelele internationale. Delegatia a avut de asemenea ocazia sa fie gazduita de Clusterul in agricultura din Sf Gheorge, Agrofood Covasna, in componenta caruia intra citeva cooperative, care au impartasit  experienta lor practica de functionare si interactionare cu membrii. La intalnire au participat dl. Necolae-Viorel Radocea, subprefect Judetul Covasna,dl.Könczei Csaba, director Directia Agricola Judetul Covasna, dl.Kasléder József, primar comuna Malna, inițiatorul cooperativelor de prelucrare a fructelor, dl. Manole Silviu, președintele Clusterului Agrofood Sfantul Gheorghe, care au prezentat membrilor delegatiei normele legislative din Romania, norme adaptate rigorilor UE.

Unul din obiectivele vizitei a fost prezentarea si descrierea tuturor conditiilor si cerintelor impuse de retelele internationale pentru ca produsele horticole din RM sa ajunga pe rafturile acestora. In acest sens retelele internationale din Romania precum si companiile en-gros au exprimat deschidere si interes de a colabora, reiterind insa necesitatea asigurarii unei relatii durabile si credibile intre ambele parti. Reprezentantii conducerii de virf din cadrul retelelor au explicat necesitatea asigurarii unor volume la termen si grafice bine puse la punct asigurind calitatea si pretul agreat. In afara de partea informativa a vizitei, participantii de asemenea au obtinut contacte valoroase pentru viitoarele parteneriate.

Misiunea economica a fost sustinuta de echipa MAC-P in persoana Dnei Olga Sainciuc iar partenerii EBA in Romania au fost Dl. Dan Nutiu,Director General DAVRO SRL si Dl. Sergiu Diaconu, functia CIVITTA.

EBA Moldova a fost reprezentata de Dna Mariana Rufa, Director Executiv al asociatiei.