În cadrul proiectului "Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici" a inceput prima runda de instruiri

Pe parcursul primei saptamini de sesiuni, axate pe reguli de acces pe piata si cerintele fata de exportul produseor agricole pe piata UE, peste 300 de exportatori de pe întreg teritoriu al RM au avut posibilitatea sa se documenteze si sa adreseze intrebari referitoare la cerintele de accesare pe piata UE.

Pătrunderea pe oricare nouă piață de desfacere necesită o bună documentare și informare. Deoarece mărfurile moldovenești nu prea sunt cunoscute de către consumatorii din statele UE, iar producătorii din RM nu cunosc care sunt cerințele și regulile de acces pe piața comunitară, CCI și EBA au solicitat suportul experților internaționali.

Lectorul belgian Luc Van Looveren, Expert Operațional al Relațiilor cu UE, a apreciat pozitiv faptul că întreprinzătorii au posibilitatea de a se informa și instrui : "Pe parcursul săptămânii curente am desfășurat seminare similare și la Bălți, Edineț, Soroca, Comrat, Cahul etc. Oamenii de afaceri au fost interesați, în special, de tarifele la import/export, cotele tarifare pentru Republica Moldova, cerințele tehnice. Le-am oferit un șir de resurse web ale UE unde sunt publicate și actualizate permanent aceste informații, pentru ca ei să poată monitoriza permanent situația.

Participanții la training au obținut informații practice referitor la cerintele de ambalare, etichetare, sistemele de certificare, sistemul de comert liber si conditiile de aplicare a cotelor, precum si conditiile de comert extern in afara cotelor, etc.

Urmatoarele sesiuni de instruire sunt prevazute pentru lunile septembrie-noiembrie 2014.

Consultantii internationali, implicati in instruirea si pregatirea exportatorilor din RM se vor focusa pe astfel de aspecte practice ca: tehnici de negocieri, dezvoltarea retelelor de distributie, aspecte contractuale, instrumentele financiare, procedure interne inainte de export, etc.

Participarea la seminare este gratis.

Tel de contact : 079 025 999

ion.cebanu@eba.md

mariana.rufa@eba.md