Prioritățile în domeniul digitalizării economiei au fost discutate în cadrul unui eveniment public cu participarea viceprim-ministrului pentru Digitalizare, Iurie Țurcan, membrilor Asociației Businessului European (EBA) și jurnaliștilor.
Evenimentul a avut loc în cadrul Academiei de Jurnalism Economic, proiect derulat de EBA cu sprijinul companiilor membre.
Directoarea Executivă EBA, Mariana Rufa, a relatat cele mai stringente probleme ale mediului de afaceri ce pot fi soluționate prin instrumente digitale, fiind susținută de reprezentanți ai companiilor private, care au prezentat cazuri concrete și domenii ce pot fi debirocratizate prin digitalizare. Anterior, EBA a transmis Guvernului și o listă de priorități pentru a fi abordată de autorități în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri.
Printre acestea se numără înregistrarea la distanță a persoanelor juridice, eliminarea obligației de a înregistra compania în calitate de operator de date cu caracter personal, practică exclusă în UE încă din anul 2018, echivalarea semnăturii electronice cu cea olografă și recunoașterea semnăturilor digitale emise în UE. Alte propuneri vizează funcționarea Registrului bunurilor imobiliare online, continuarea eliminării actelor permisive redundate și digitalizarea unor acte permisive emise de sistemul ANSA/ANSP, precum și digitalizarea raportării la instituțiile publice, cum ar fi Serviciul fiscal sau Biroul Național de Statistică.
Viceprim-ministrul Iurie Țurcanu a exprimat întreaga deschidere pentru cooperarea cu mediul de afaceri în scopul digitalizării economiei. „Este importantă implementarea legislației existente și aprobarea unor noi proiecte, elaborate cu concursul reprezentanților mediului de business. Mă bucur că pot miza pe susținerea partenerilor de dezvoltare, dar și pe sectorul privat în acest demers”, a declarat Iurie Țurcanu. “În primul rând, vrem să simplificăm serviciile publice și modul de interacțiune a cetățeanului sau antreprenorului cu statul. În același timp, ne propunem să creăm și condiții propice de interacțiune între ei, prin implementarea instrumentelor digitale, precum semnătura electronică. Avem o agendă foarte încărcată pe subiectul optimizării serviciilor, cel al raportării la stat, multe informații care se dublează și va trebui să verificăm și actualizăm modelele de raportare”, a mai spus Țurcanu.
Oficialul a precizat că este în curs de pregătire un nou concept de guvernanță a datelor, începând cu clasificarea datelor (date personale, secret bancar, etc), și definirea unor tipuri de informații, care vor fi publice automat și vor trebui tratate corespunzător.
Proiectul Academia de Jurnalism Economic are ca obiectiv îmbunătățirea calității jurnalismului economic în Republica Moldova, oferindu-le jurnaliștilor acces la surse de informație și abordări aprofundate ale subiectelor economice.