Membrii EBA s-au intilnit cu Negociatorul Sef pe Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Comprehensiv dintre UE si RM , Dl Luc Pierre Devigne

La data de 5 martie, 40 de companii membre au participat la un dineu de afaceri cu Luc Pierre Devigne, şeful Unităţii de Comerţ în cadrul Comisiei Europene, negociatorul principal al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE.

Reprezentantul UE a recomandat dinamizarea activitatilor de armonizare a legislatiei UE, in 2015 fiind planificata transpunerea a circa 30 de directive europene in legislatia nationala, in diferite domenii. Republicii Moldova i s-a propus să coordoneze cadrul legislativ la etape de proiect si expertizare cu structurile europene de resort.
S-a reiterat necesitatea folosirii cotelor impuse, in special la exportul de produse agro-alimentare din RM care la moment, in lumina embargoului impus de Federatia Rusa, nu au fost valorificate pe masura asteptarilor.

Totusi, a fost remarcata cresterea exportului in UE cu 9.6 % in comparatie cu 2013, ponderea cea mai mare de 53.3% apartinand produselor agro-industriale.
Dl Luc Devigne a comentat necesitatea consolidarii sectorului financiar - bancar si de asigurari in RM in contextul ultimelor evenimente de pe piata valutara precum si a pereclitarilor ce au avut loc pe piata de asigurari in 2014.

S-a mentionat necesitatea implicarii cit mai active a reprezentantilor din sectorul privat in scopul raportarii oricaror lacune ce tin de legislatie si proceduri pentru a facilita comertul extern.

Reprezentantii UE prezenti au asigurat disponibilitatea de a oferi suport in diferite sectoare economice, odata ce indicatorii specificati in Acord vor fi atinsi, in scopul depasirii deficientelor in calea cresterii economice a tarii.