METRO Cash and Carry prin intermediul EBA Moldova și CCI susține producătorii și procesătorii de produse agro-alimentare să pătrundă pe piețele UE

Leon Sanchez, expert al „METRO Cash&Carry", apreciază gustul şi aroma deosebită a merelor, prunelor şi strugurilor crescuţi de agricultorii din Moldova, dar există și anumite puncte slabe, în opinia sa. Părerea a fost exprimată în cadrul celui de al III-lea ciclu de instruiri referitor la comerţul pe piaţa UE în contextul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, peste 100 de agricultori din diferite regiuni ale ţării, inclusiv din partea stângă a Nistrului.

„Într-adevăr, fructele sunt foarte gustoase, însă pentru a le comercializa pe piaţa UE, ele trebuie să corespundă şi anumitor parametri ce ţin de formă, mărime, soi, cantitate de nitraţi", a spus expertul, citat de Serviciul de presă al Camerei de Comerț și Industrie.

Conform parametrilor utilizaţi de „METRO Cash&Carry", dar şi de alte reţele comerciale internaţionale, după aspectul exterior şi după mărime, merele moldoveneşti ar fi clasificate de categoria a II-a, care este mai puţin solicitată. Consumatorii UE preferă prune de formă rotundă, pe când cele moldoveneşti sunt ovale. Şi strugurii de masă trebuie să aibă un aspect exterior prezentabil, cu o anumită formă şi mărime a bobiţelor.

„Vă recomand să vă informaţi care sunt soiurile solicitate pe piaţa UE şi să plantaţi anume aceste soiuri de pomi fructiferi şi de viţă-de-vie pentru struguri de masă", a mai spus expertul.

Leon Sanchez i-a familiarizat pe agricultori şi cu normele comunitare ce ţin de livrare, transport, ambalare a fructelor şi legumelor proaspete.

La finalul instruirii, producătorii au accentuat utilitatea şi orientarea practică a cursului, remarcând totodată necesitatea de a mai participa la asemenea evenimente.

Trainingurile au fost organizate de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova împreună cu Asociaţia Businessului European, în perioada 8 - 12 septembrie 2014, la filialele Hânceşti, Edineţ, Cahul, Bălţi şi Găgăuzia ale CCI.

Seminarele au fost desfăşurate cu asistenţa Corporaţiei Financiare Internaţionale şi Guvernului Suediei, în cadrul Proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici".

Sursa: agora.md