Oportunitățile de comerț extern prezentate in cadrul sedintei Consiliului Economic pe langa Prim-ministru

Dl. Dumitru Alaiba, Vicepremier, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, și Dl Vadim Gumene, Secretar de Stat, au prezentat oportunitățile de comerț extern, în contextul semnării Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA - Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia).
 
Acordul urmează a fi semnat săptămina viitoare, iar pînă la intrarea în vigoare după respectarea procedurilor de ratificare urmează împreună să ghidăm mediul de afaceri în utilizarea acestei oportunități comerciale.
 
EBA reprezentată de Eugen Cozmulici a reiterat necesitatea asigurării traficului la punctele de trecere a frontierei în scopul absorbției maxime a acestei oportunități generoase astfel încât să fie asigurat întreg lanțul logistic pentru ca produsele autohtone să ajungă la destinație și elaborarea unui ghid de utilizare a facilităților EFTA.
 
Acest acord reprezintă o oportunitate semnificativă pentru exporturile moldovenești, deoarece va reduce taxele vamale pentru mărfurile importate din EFTA și va deschide drumul către piețele cele mai prospere din lume. Eliminarea obstacolelor comerciale va facilita accesul companiilor moldovenești pe aceste piețe.