Aspectele practice ce țin de implementarea ZLSAC - lecții de invățat după un an de aplicare a acordului

Reprezentanți ai sectorului privat și organizațiilor au avut ocazia să participe la conferința întitulată “Aspectele practice ce țin de implementarea ZLSAC - lecții de invățat după un an de aplicare a acordului”, care a avut loc pe 17 decembrie 2015, la Chișinău.

Conferința a fost organizată în cadrul proiectului “Informarea sectorului privat despre Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător și comerțul extern pe piața din Uniunea Europeană” implementat de EBA Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundației Est-Europene și FHI 360.

Scopul conferinței a fost de a informa sectorul privat și alte organizații aferente cu privire la realizările în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, precum și să ofere o platformă de comunicare dintre instituțiile de stat care au un rol semnificativ în contextul facilitării și promovării exportului pe de o parte și sectorul privat pe de altă parte. În acest sens peste 60 de agenți economici și reprezentanți ai organizațiilor internaționale au avut ocazia să adreseze întrebări cu referire la export, proceduri vamale, eliberarea cerficatelor fitosanitare, controalele efectuate în rândul agenților economici precum și politicile întreprinse de Ministerul Economiei privind majorarea fluxurilor comerciale cu UE, in contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv.

Conferința a fost organizată de Asociația Businessului European în parteneriat cu Ministerul Economiei.

La eveniment au participat mai mult de 60 de persoane, reprezentanți ai sectorului de afaceri, companii și cooperative din sectorul agricol, asociații din domeniul agricol, asociații din alte sectoare, reprezentanți ai comunității diplomatice, reprezentanți ai instituțiilor de stat, mass-media.

Leah Serghei, Cooperativa Agricolă “Struguri Chihlimbarii”, s. Taraclia, r. Căușeni

“Astfel de seminare sunt foarte importante si concrete. Acestea oferă posibilitatea de a adresa obstacole cu care se confrunta exportatorii. Speakerii de la eveniment au reusit să răspundă la o mulțime de intrebări , sa explice mai multe situații cu care s-au confruntat agenții economici la export, ceia ce a fost benefic și util. Există o necessitate de a repea asftel de evenimente și în regiuni.”

Mai multe noutati cu referire la conferinta din 17 decembrie, si conferinta insasi, puteti vizualiza aici:    

Conferința este organizată în cadrul proiectului implementat de EBA Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundației Est-Europene și FHI 360.Această conferință este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID, a Guvernului SUA, FHI 360  și/sau Fundației Est-Europene.