Prima sedinta a Comitetului pe probleme de mediu a avut loc in incinta oficiului

La 19 februarie 2015, 6 reprezentanti ai mediului de afaceri au participat la prima sedinta a Comitetului pe probleme de mediu, pentru a elucida problemele aferente pe care le infrunta sectorul privat.

Companiile participante au fost RED Union Fenosa, Coca Cola Imbuteliere Chisinau, EFES Vitanta, Mobias Banca si Solartech Energy. De asemenea la intrunire a participat ViceMinistrul Mediului, Dnul Dorin Dusciac.

Una din problemele cheie discutate in cadrul sedintei a fost managementul deseurilor si proiectul legii elaborat in acest sens. „La moment Moldova se confrunta cu muntii de gunoisti salbatice, care au un efect nefast asupra solului, apelor subterane prin stratul chimic format, care timp de 40 de zile ajunge la adancimea de 200 de metri".
Mediul de afaceri a identificat probleme ce tin de lipsa unui sistem conex care pe de o parte sa asigure sustenabilitatea financiara a functionarii iar pe de alta parte - obligatia de a colecta, transporta si prelucra deseurile de diversa origine, fie deseuri menajere sau de constructii, industriale etc. In cadrul sedintei s-a propus sa se ia in considerare modele de functionare a mecanismelor existente de management a deseurilor din astfel de tari ca Romania, Turcia, acestea fiind mai apropiate de RM. De asemenea Viceministrul a reiterat faptul ca in tarile din vest deseurile reprezinta ca materie prima pentru producere de regenerabile sau in scopul producerii de biogaz.

S-a evidentiat importanta adoptarii Legii Deseurilor pentru intregul sector de protectie al mediului si pentru viitoarele posibile investitii. De asemenea s-a propus crearea unei asociatii pe probleme de mediu, care va avea responsabilitatea de a crea si gestiona un fond ECO, orientate pentru ameliorarea conditiilor nefaste a deseurilor.

Intrucat 80% din fantanile de pe teritoriul RM sunt poluate, s-a propus instalarea echipamentelor de filtrare a apei in fiecare gospodarie, care sunt valabile la un pret acceptabil.

Dna Mariana Rufa, directorul EBA Moldova a propus elaborarea unei scrisori comune in care se vor elucida problemele pe care le infrunta sectorul privat ce tine de poluarea mediului si a propus organizarea unei vizite de lucru a companiilor din RM in alte tari, pentru a consolida sectorul privat in privinta sistemului de colectare, stocare si procesare a deseurilor din alte tari.