Regulamentul e-KYC - un subiect prioritar pe agenda EBA

Regulamentul e-KYC (Regulamentul cu privire la cerințele pentru identificarea și verificarea identității clienților prin intermediul mijloacelor electronice) - un subiect prioritar pe agenda EBA.

3 octombrie 2024, Comunitatea EBA ( în parteneriat cu Asociaţia Băncilor din Moldova (ABM) a participat la o ședință cu reprezentanții Banca Națională a Moldovei, în cadrul căreia s-a discutat detaliat propunerile de îmbunătățire a proiectului de Regulament privind cerințele de identificare a clienților prin mijloace electronice.

Ședința a fost prezidata de Dl Vladimir Munteanu, Prim Vice Guvernator al Băncii Naționale din Moldova și condusă de Dl Gheorghe Badia, Sef Directie AML BNM.

Împreună cu colegii din sectorul financiar-bancar, EBA a prezentat prioritățile comunității, printre care:
Clarificarea cerințelor privind identificarea geografică anormală a clienților;
Ajustarea cerințelor tehnice pentru soluțiile de verificare biometrică;
Excluderea unor prevederi ce impun obligativitatea verificării manuale suplimentare, în cazul în care datele sunt extrase din surse oficiale.

Echipa Banca Națională a Moldovei a reiterat toata deschiderea pentru a analiza sugestiile discutate cu reprezentanții pieții financiar-bancare. În scurt timp Regulamentul va fi promovat spre aprobare.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la pregătirea acestei ședințe, și dnei Natalia Simașco, Președinta Comitetului pe Piețe Financiare și de Capital și Director adjunct al Direcției Conformitate a FinComBank S.A., pentru implicare activă pe tot procesul de consultări!