Seminar Conformitate și managementul riscului de fraudă din sectorul bancar

Chișinău, 25 februarie. Asociația Businessului European (EBA) a organizat un seminar dedicat reprezentanților sectorului bancar, sectorului microfinanciar, managerilor financiari și contabililor companiilor interesate. 

Necesitatea organizării unui astfel de eveniment vine din nevoia de instruire a membrilor EBA în domeniul managementului fraudei și conformității, or acest domeniu este neexplorat în Republica Moldova, iar specialiști pe acestă filieră sunt foarte puțini.  

Alin Becheanu, Președintele Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor (APCF), a declarat că ”Prevenirea Fraudei și Conformitatea pot deveni riscuri semnificative pentru orice organizație atunci când nu sunt tratate într-un mod profesionist. În România, de exemplu, deja putem declara că implementarea acestui sistem arată avantaje. Chiar dacă structurile de stat de la noi nu au venit cu un mesaj în această direcție, industriile din România au depistat lipsa unui astfel de sistem și l-au îmbrățișat, nu doar în sistemul bancar„.

Andrei Burciu, Șef Departament supraveghere bancară de la Banca Națională a Moldovei, prezent la eveniment, a menționat că: ”În 2015 a fost inițiat un program care are drept scop consolidarea suprevegherii bancare prin implementarea directivelor Bazel 2 și Bazel 3. În același timp la momentul de față Banca Națională desfășoară o analiză amplă a sistemului bancar pentru a identifica necesitățile acestuia și pentru a putea implementa cu mai multă eficiență sistemul de management a riscului de fraudă.”

”Implementarea sistemului de management a riscului de fraudă va deschide acces direct la finanțări la nivel mondial, ceea ce instantaneu va permite compnaiilor din Moldova să beneficieze de credite de împrumut cu rata dobânzii mult mai scăzută. Or implementarea sistemui de management a riscului de fraudă înseamnă credibilitate„, a declarat Mariana Rufa, Director executiv Asociația Businessului European Moldova.

Seminarul a fost organizat de către  Asociația Businessului European  în parteneriat cu Fremen Training & Consulting, România și cu sprijinul Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor, România.

Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor este o asociație non-profit înființată în 2014. Membrii fondatori ai Asociației fac parte preponderent din sistemul Financiar-Bancar, Consultanță, Audit, Energie și Asigurări.