Asociația Businessului European a sărbătorit un an de activitate.

La data de 18 ianuarie 2013, în incinta Muzeului Național de Artă a Moldovei Asociația Businessului European (EBA Moldova) a sărbătorit un an de activitate, eveniment la are au participat Primul Ministru, Dl Vlad Filat, Viceprim ministru, Ministru al economiei Valeriu Lazăr, Șeful delegației UE la Chișinău, Președintele onorific EBA, Dirk Schuebel, înalți oficiali, ambasadori, oameni de afaceri, parteneri și prieteni ai EBA Moldova de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Scopul evenimentului a fost prezentarea rezultatelor atinse pe parcursul unui an de activitate și a perspectivelor de dezvoltare, precum și reuniunea membrilor și partenerilor asociației în scop de networking.

În discursul său Primul Ministru, Dl Vlad Filat a apreciat înalt activitatea EBA pentru suportul acordat businessului din Moldova precum și colaborarea fructuoasă cu Guvernul care s-a atestat pe parcursul anului. Dl Filat a reiterat necesitatea implicării businessului în proiectele sociale din țară precum și realizarea unor acțiuni durabile în acest sens. 

Viceprim ministrul, ministrul economiei Dl Valeriu Lazăr a reiterat importanța implicării active a businessului în implementarea reformelor și modificărilor legislative întru îmbunătățirea climatului de afaceri și investițional în țară. Dlui a încurajat colaborarea cu instituțiile statului așa ca MIEPO pentru ca în sinergie să se atingă impact și mai puternic în fortificarea bazei legislative în domeniu.

Șeful Delegației UE la Chișinău Dl Dirk Schuebel a specificat că în contextul avansării dinamice a relațiilor dintre RM și UE, rolul EBA Moldova devine din ce în ce mai important. În primul rând asociația se va implica în continuare în armonizarea legislației naționale la rigorile UE. De asemenea, EBA Moldova va sprijini businessul în procesul implementării ZLSAC (DCFTA) prin implicarea companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Având servicii axate pe găsirea de parteneri, EBA va contribui la majorarea exportului de bunuri si servicii din RM pe piețele UE și atragerea noilor investitori în țară.

Silvia Radu, președinta Gas Natural Fenosa, Președinta EBA a exprimat mulțumiri tuturor partenerilor EBA, făcând referință la câteva din rezultatele remarcabile înregistrate pe parcursul anului 2012.

În decursul doar a unui an de activitate EBA Moldova s-a impus prin dinamismul său în câteva domenii prioritare. Unul din acestea este găsirea de parteneri pe plan național și internațional, astfel 20 de companii moldovenesti si-au găsit parteneri comerciali pe piața internă și externă.  Peste 40 de companii au beneficiat de suport în business în astfel de domenii ca: marketing, promovarea vânzărilor pe piața UE, suport în găsire de parteneri, participare în misiuni comerciale peste hotare, etc. La moment asociația este implicată în identificarea unor parteneriate pentru câteva companii internaționale pe piața moldovenească.

O altă direcție de activitate a EBA este lobby și advocacy. În acest sens, EBA se implică activ în procesul de armonizare a legislației naționale la rigorile UE și îmbunătățirea climatului investițional în țară. Astfel, pe parcursul a. 2012 EBA, în cadrul comitetului pe fiscalitate și vamă, a elaborat câteva analize cu propuneri de modificări legislative, a participat activ în grupurile de lucru inițiate pe lângă Guvernul RM întru lichidarea barierelor administrative în calea comerțului, a organizat un șir de evenimente dedicate mediului de afaceri în astfel de domenii ca DCFTA, Exportul în UE, Promovarea principilor pactului global, etc. 

De asemenea, pe parcursul a 2012 EBA a devenit membrul rețelei internaționale a asociațiilor de profil patronată de comisia europeană, astfel dezvoltând o gamă amplă de contacte în afaceri la nivel mondial. 

În 2012 EBA s-a implicat în susținerea tinerilor oameni de afaceri și a facilitat lansarea aripii tinerilor antreprenori - Youth EBA. Pe această cale, în cadrul unor școli de vară și de iarnă au fost organizate cursuri practice în "Doing Business " cu tinerii antreprenori din RM - împărtășite de cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Moldova.  

Reiterăm EBA Moldova a fost lansată în octombrie 2011 de 10, unii din cei mai mari investitori în RM:

Gas Natural Fenosa, BCR Chișinău, Metro Cash and Carry, Bemol, Moldcell, Asociația de colaborare economică Moldo-Germană, Agro SZM, compania fiica a Sudzucker Moldova, Pro-digital, Vernon David, Biroul de avocati Turcan-Cazac. La moment EBA Moldova numără peste 30 membri companii locale și internaționale ce-și desfășoara activitatea în RM.

Sursa: trm.md