Urmare a consultărilor cu mediul de afaceri din cadrul ședinței Consiliului Economic din septembrie 2014, Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor simplificarea procedurilor și reducerea costurilor pentru testarea și certificarea produselor agricole și agroalimentare destinate exportului. Această soluție va facilita exportul produselor moldovenești peste hotare, va reduce costurile suportate de antreprenori, care constituie un impediment în special pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Astfel, până la data de 15 noiembrie 2014, instituțiile de stat menționate vor întreprinde următoarele acțiuni:
- vor analiza costurile serviciilor de testare și certificare a produselor agricole și agroalimentare aplicate de către laboratoarele specializate și reevaluarea justificării mărimii acestora;
- vor propune măsuri pentru reducerea cu minimum 20% a costurilor suportate de agenții economici care apelează la serviciile laboratoarelor specializate, subordonate instituțiilor sus-menționate;
- vor identifica soluții pentru creșterea cu minimum 30% a termenelor de valabilitate a rezultatelor investigațiilor de laborator pentru probele și produsele cu risc minim pentru securitatea alimentelor și sănătatea publică;
- vor optimiza procedura de prelevare a probelor, expedierea acestora la laboratoare, expedierea rezultatelor precum și minimizarea numărului de vizite a agenților economici la laboratoare și minimizarea termenilor de testare și certificare a produselor agricole și agroalimentare destinate exportului.
O intervenție similară semnalizată în cadrul ședințelor Consiliului Economic al Prim-ministrului deja a dat rezultate pentru testarea și certificarea produselor vitivinicole, lucru care a dus, începând cu iulie 2014, la reducerea acestor costuri cu aproximativ 30% (link la rezultat aici: http://bit.ly/1rvscFn).